Dietetyczny grill na weekend
2016-06-03 09:18:22(ost. akt: 2016-06-03 13:01:04)
Czy zdrowe i dietetyczne grillowanie jest możliwe? Oczywiście, że tak. Wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad, a podane dania będą nie tylko pyszne ale i mało kaloryczne. Sprawdźcie sami jakie to łatwe i przyjemne.
Zdrowe grillowanie wymaga przestrzegania kilku prostych zasad.
• Po pierwsze musimy pamiętać aby dania nie przebywały zbyt długo na ogniu. W przeciwnym razie skórka na mięsie czy warzywach nie będzie zbyt zdrowa.
• Po drugie, grillujemy nieumiejętnie – wykorzystując zamienniki brykietu lub robimy to na otwartym ogniu – przez co przypalamy jedzenie i sprawiamy, że może być ono toksyczne.
• Po trzecie: nie dbamy o przyprawy i dodatki – szczególnie o te, które zawierają dużo antyoksydantów.
• Po czwarte: kładziemy żywność na ruszt, na którym jest mnóstwo zwęglonych resztek jedzenia – zamiast używać jednorazowych tacek.
• Po drugie, grillujemy nieumiejętnie – wykorzystując zamienniki brykietu lub robimy to na otwartym ogniu – przez co przypalamy jedzenie i sprawiamy, że może być ono toksyczne.
• Po trzecie: nie dbamy o przyprawy i dodatki – szczególnie o te, które zawierają dużo antyoksydantów.
• Po czwarte: kładziemy żywność na ruszt, na którym jest mnóstwo zwęglonych resztek jedzenia – zamiast używać jednorazowych tacek.
Wystarczy jednak zmienić te przyzwyczajenia i nieco skorygować menu, aby jeść naprawdę smacznie i zdrowo.
Co i jak najlepiej grillować?
Gdy grillujemy to na naszych stołach ląduje najczęściej niestety tłuste mięso. Karkówka, boczek, kaszanka, kiełbasa to najczęstsi bywalcy na naszych talerzach. Klasykiem jest oczywiście kiełbasa i kaszanka. Stosunkowo mało osób decyduje się na drób, ryby i warzywa. A szkoda bo to nie tylko zdrowe dania ale i mało kaloryczne. Poniżej znajduje się wykaz kalorii zawartych w różnych wyrobach.
Grillowana kiełbasa śląska – ok. 210 kcal
Grillowana karkówka (ok.60 g) – 233 kcal
Grillowana pierś z kurczaka – 92 kcal
Porcja grillowanych warzyw – 124 kcal
Grillowana karkówka (ok.60 g) – 233 kcal
Grillowana pierś z kurczaka – 92 kcal
Porcja grillowanych warzyw – 124 kcal
Grillowane warzywa są nie tylko lekkostrawne, maja mniej kalorii, ale również regulują procesy trawienia. Na grillu sprawdzają się najlepiej takie warzywa jak: cukinia, papryka, bakłażan, cebula, szparagi, pomidory i suszone śliwki.
Człowiek nie wielbłąd napić się musi, warto jednak pamiętać aby robić to z głową. Na piknikowych stołach znajdują się najczęściej alkohol i wysokokaloryczne, słodzone napoje. Jeżeli dodamy do tego tłuste potrawy to efekt nie będzie najlepszy, jeżeli zależy nam na sylwetce. Pamiętajmy, że do bilansu kalorycznego grilla należy doliczyć również napoje. Dlatego najlepiej zastąpić gazowane napoje, wodą z plasterkiem cytryny lub lampką wina.
(dp)
(dp)
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
![](https://m.wm.pl/gofiles/TGWT_01.jpg)
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)