Żytnia tortilla na ostro

2016-05-30 11:02:42(ost. akt: 2016-05-30 11:16:02)
Tortilli nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Ten meksykański przysmak można przygotować na wiele sposobów, tak aby mógł nam dostarczyć wielu cennych składników. Dzisiejsza kuchnia to propozycja dla tych, którzy lubią zjeść smacznie, zdrowo i na ostro.
Dzięki pikantności tej potrawy, nasz metabolizm zostanie przyśpieszony, co w rezultacie wspomoże walkę ze zbędnymi kilogramami. Placki z pełnego ziarna będą zawierały mniej glutenu a mięso z indyka to zdecydowanie lepsze i chudsze zastępstwo wieprzowiny.

Jak przygotować:

W czasie gdy będziecie przygotowywać ciasto, możecie na szybko zamarynować mięso. Użyjcie łyżeczkę sosu sambal oelek, skrojonej cebuli, wyciśniętego czosnku, chili cayenne i pozostawcie całość na czas przyrządzenia placków. Przy ugniataniu ciasta, dodajcie stopniowo ciepłej wody do mąki. Na końcu sól i łyżkę oleju, po czym ugniatajcie jeszcze przez kilka minut. Odstawcie ciasto na 20 minut, dzięki czemu placki zyskają na kruchości. Pokrójcie ciasto na kilka kawałków i je rozwałkujcie. Należy je smażyć na całkiem suchej patelni. Wystarczą dwie minuty na każdą ze stron.

Składniki na placek:
1,5 szklanki mąki żytniej
0,5 szklanki ciepłej wody
Łyżka stołowa oliwy
szczypta soli

Farsz:
mięso mielone indycze 200 g
przecier pomidorowy(dodaj do smażonego mięsa)
czosnek- 2 ząbki
cebula - 1 cebula
chili cayen - według upodobań
sos sambal oelek - 1 łyżeczka do surowego mięsa.

dodatki: sałata, ogórek, pomidor

dp.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
 Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5