Owsianka na dobry początek!

2015-11-26 15:46:36(ost. akt: 2015-11-26 15:47:02)

Autor zdjęcia: Monika Kacprzak

Temperatury pomału spadają, a po lecie pozostały nam już tylko piękne wspomnienia. Chociaż październik w tym roku jest dla nas łaskawy, warto już teraz zadbać o naturalną odporność. Zacznij jesienny poranek od pożywnego, zdrowego śniadania, które zagwarantuje energię na dobre rozpoczęcie dnia. Dlaczego warto jeść owsiankę? Dla witaminy B6, która poprawia pamięć, koncentrację, zapobiega występowaniu anemii, dla witaminy B1 i kwasu pantotenowego, który skutecznie walczy z jesiennym zmęczeniem i rozdrażnieniem oraz korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a przede wszystkim dla cennych składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm łatwiej zniesie jesienną aurę.
Niezbędnik: 3 – 4 łyżki płatków owsianych (polecam górskie), 1/3 szklanki wody, 3 łyżeczki mleczka kokosowego, mały, dojrzały banan, garść świeżych jeżyn/malin/jagód/borówek.

Wykonanie: Tu akurat wielkiej filozofii nie ma, no, chyba, że mowa o filozofii smaku oczywiście ;)
Płatki wieczorem zalewam 1/3 szklanki wody. Rano dodaję 3 łyżeczki mleczka kokosowego, pokrojonego w kostkę banana, mieszam, a na wierzch wrzucam garść ulubionych owoców (w tym przypadku jeżyn). Jeżeli mam ochotę na bardziej słodki smak, dodaję miodu, stewii lub wiórki gorzkiej czekolady. Polecam również wersję z orzechami, żurawiną czy suszoną śliwką. Smacznego!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5