Paprykowy pasztet z ciecierzycy

2015-09-18 11:57:07(ost. akt: 2015-09-18 12:09:40)
Nasz ketchup będzie idealnym dodatkiem do pysznego i zdrowego pasztetu z ciecierzycy, który jest moja druga propozycją. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa, idealnie współpracuje tez z waflami ryżowymi i pieczywem chrupkim ;)
Niezbędnik: Opakowanie ciecierzycy, duża papryka, duża cebula, 2 ząbki czosnku, pół szklanki pestek słonecznika, chili, baharat, sól morska, pieprz, pół słoiczka domowego ketchupu.

Wykonanie: Cieciorkę namaczamy dobę wcześniej. Po namoczeniu gotujemy ją w nowej wodzie aż stanie się miękka. W międzyczasie na rozgrzana oliwę wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę i paprykę. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy ją wraz z papryka do ciecierzycy, dodajemy słonecznik, polewamy odrobina oleju, dodajemy pół słoiczka ketchupu, czosnek i dokładnie blenderujemy (tu przyda się sprzęt o nieco większej mocy lub odrobina cierpliwości). Gdy powstanie w miarę gładka masa przyprawiamy solą, pieprzem, chili i baharatem. Przekładamy do mniejszych pojemniczków lub słoiczków i odstawiamy do „przegryzienia” do lodówki. Po godzinie możemy testować nasz wyrób. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje :)
(mk)

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5