Słoneczny krem dyniowo — marchewkowy

2015-09-10 10:56:02(ost. akt: 2015-09-10 11:07:07)

Autor zdjęcia: Monika Kacprzak

Schyłek lata tez ma swoje piękne strony, ba, ma ich całe mnóstwo! Jedna z tych stron są pyszne, sezonowe warzywa, których mamy w tym roku pod dostatkiem. Cukinia, królowa mojej kuchni, na chwilę ustąpiła miejsca pięknej dyni, barwnej papryce i aromatycznym ziołom prosto z własnego zielnika. W tym tygodniu zapraszam do przetestowania pomysłu na pyszny, słoneczny krem z dyni w wersji fit ;)
Słoneczny krem dyniowo — marchewkowy

Niezbędnik:
mała dynia, 6 dorodnych marchewek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, kawałek imbiru, 1/3 łyżeczki przyprawy baharat.

Wykonanie: dynie obieramy, kroimy w paski, układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w 180 stopniach przez ok 30 min. W międzyczasie gotujemy marchewkę pokrojona w talarki i opiekamy na palnikach 2 cebule. Gdy marchewka staje się miękka, skręcamy gaz na mały płomień, obieramy cebule z wierzchniej, przypalonej warstwy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do marchewki. Jakieś 15minut przed końcem pieczenia dokładamy do dyni kilka ząbków czosnku. Po upieczeniu, dorzucamy dynię i czosnek do powstałego wcześniej bulionu. Wszystko gotujemy jeszcze przez 15 min, dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony kawalątek imbiru, baharat. Delektujemy się do woli pysznym, nieco indyjskim aromatem i smakiem, w końcu to wersja light ;)
(mk)

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5