Leczo pachnące latem

2015-08-16 17:02:00(ost. akt: 2015-08-16 17:03:47)

Autor zdjęcia: Michalina Sroczyńska

Sezon na cukinię uważam za otwarty. Sąsiedzi co chwila dzielą się ze mną dorodnymi okazami, a ja... no cóż, ja jestem typowym cukiniożercą, więc zacieram ręce i uruchamiam produkcję cukiniowych wynalazków. W dzisiejszym wydaniu po raz kolejny swój tajemny przepis na idealne leczo podesłała moja serdeczna znajoma, Michalina Sroczyńska.
Michalina: Kilogram dojrzałych pomidorów kroję w kostkę i wrzucam do garnka z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Garnek wstawiam na średni ogień, dodaję sól i pieprz do smaku. Gotuję ok. 30 minut, w tym czasie kroję cebulę w piórka, a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzewam kapkę oleju, dodaję kiełbasę i smażę aż będzie rumiana. Kiełbasę przerzuciłam do garnka z pomidorami (przed wrzuceniem rozgniatam je tłuczkiem do ziemniaków na papkę i wyłączyłam gaz). Na patelnię z tłuszczem wsypuję 2 łyżki słodkiej papryki w proszku i podsmażam ciągle mieszając aż zacznie intensywnie pachnieć, wtedy dorzucam cebulę i 3 posiekane ząbki czosnku. Gdy cebula się smaży, kroję jedną cukinię na ćwiartki i te ćwiartki w plasterki. Paprykę kroję w dużą kostkę. Pod koniec smażenia, do cebuli dodaję pół szklanki wody. Żeby zdjąć z patelni cały smak, duszę jeszcze chwilę i dodaję do garnka z pomidorami. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucam cukinię i krótko ją podsmażam, to samo robię papryką, która również dorzucam do garnka. Mieszam wszystko, dodaję suszony lubczyk, oregano, tymianek i majeranek, trochę chilli i papryki wędzonej, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Wszystko to duszę na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Podaję z bułką, a czasami robię do tego duże placki ziemniaczane i podaję je z kleksem kwaśnej śmietany i natką pietruszki. Smacznego :)
(mk)

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5