Pyszne i zdrowe pasty kanapkowe
2015-08-03 11:06:19(ost. akt: 2015-08-03 11:28:49)
Lubicie kanapki, ale brakuje Wam nowych, oryginalnych pomysłów? Tym razem polecam dwie pasty, których wykonanie zajmuje nie więcej niż piętnaście minut. W roli głównej awokado i ciecierzyca. Zapraszam do testowania. Smacznego :)
Guacamole na wesoło :)
Niezbędnik: 2 mocno dojrzałe awokado, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól morska, pieprz kolorowy.
Wykonanie: Awokado dokładnie rozgniatamy widelcem (lub na gładko — blenderem), dodajemy sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę do lodówki. Podajemy z krakersami, świeżym chlebkiem, chrupiącą bagietką.
Hummus po mojemu
Niezbędnik: 2 puszki ciecierzycy, oliwa z oliwek, kilka suszonych pomidorów, 1-2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz kolorowy, czarnuszka.
Wykonanie: Cieciorkę odcedzamy na sitku, przepłukujemy. Dodajemy suszone pomidory, czosnek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki, po schłodzeniu podajemy jako dodatek do przekąsek lub w formie pasztetu. Świetnie smakuje posypane czarnuszką lub słodką, wędzoną papryką.
Monika Kacprzak
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez