Pyszne i zdrowe pasty kanapkowe

2015-08-03 11:06:19(ost. akt: 2015-08-03 11:28:49)

Autor zdjęcia: Monika Kacprzak

Lubicie kanapki, ale brakuje Wam nowych, oryginalnych pomysłów? Tym razem polecam dwie pasty, których wykonanie zajmuje nie więcej niż piętnaście minut. W roli głównej awokado i ciecierzyca. Zapraszam do testowania. Smacznego :)
Guacamole na wesoło :)

Niezbędnik: 2 mocno dojrzałe awokado, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól morska, pieprz kolorowy.

Wykonanie: Awokado dokładnie rozgniatamy widelcem (lub na gładko — blenderem), dodajemy sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę do lodówki. Podajemy z krakersami, świeżym chlebkiem, chrupiącą bagietką.



Hummus po mojemu

Niezbędnik: 2 puszki ciecierzycy, oliwa z oliwek, kilka suszonych pomidorów, 1-2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz kolorowy, czarnuszka.

Wykonanie: Cieciorkę odcedzamy na sitku, przepłukujemy. Dodajemy suszone pomidory, czosnek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki, po schłodzeniu podajemy jako dodatek do przekąsek lub w formie pasztetu. Świetnie smakuje posypane czarnuszką lub słodką, wędzoną papryką.

Monika Kacprzak

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5