Biesiada Myśliwska z EKOwspólnotą „Dzik kontra Świnia” w Świętajnie za nami
2023-08-02 16:58:02(ost. akt: 2023-08-02 17:13:48)
To już kolejna edycja Biesiada Myśliwska z EKOwspólnotą „Dzik kontra Świnia”. Wydarzenie było doskonałą okazją do degustacji mięsiwa z jelenia, kiełbasy z dzika i wielu przysmaków ze świni. Niesamowite dania były serwowane przez Sołectwa z Gminy Świętajno oraz Koła Łowieckie Rejonu Powiatu Szczycieńskiego. Oprócz smacznego jedzenia była też muzyczna uczta i wiele różnych atrakcji!
Biesiada Myśliwska z EKOwspólnotą „Dzik kontra Świnia” odbyła się przy Szkole Podstawowej w Świętajnie. Jak na myśliwską imprezę przystało - były ekspozycje wyrobów myśliwskich. Sołectwa również przygotowały tradycyjne jadło i pokaz rękodzieła. Wydarzenie otoczone było - jak co roku - atrakcjami muzycznymi, folklorystycznymi, a także elementami szeroko rozumianej kultury łowieckiej. Połączenie stoisk sołectw wiejskich i kultury łowieckiej stało się wspaniałą lekcją edukacyjną jak również promocją Kół Łowieckich i Sołectw Gminy Świętajno.
W gronie dopingujących najmocniej kciuki za uczestniczki i uczestników tych pysznych zawodów trzymały: wiceminister Rozwoju i Technologii Olga Semeniuk - Patkowska, Senator Lidia Staroń oraz wójt gminy Świętajno, Alicja Kołakowska.
— Jestem tutaj z dwóch powodów. By obejrzeć słynne na cały powiat szczycieński te kulinarne zmagania, które są i dobrą zabawą i świetnym sposobem na budowanie silnych relacji społecznych. A przede wszystkim, by porozmawiać o potrzebach lokalnego samorządu i wesprzeć na płaszczyźnie inwestycji oraz rozwoju gminy tak przedsiębiorczą kobietę, jaką jest pani wójt Alicja Kołakowska — powiedziała wiceminister Rozwoju i Technologii Olga Semeniuk - Patkowska.
Jury miało trudne zadanie - musiało zdecydować kto zrobił najlepsze pulpety z wieprzowiny i dziczyzny. Dania konkursowe przygotowane zostały przez sołectwa i koła łowieckie. W tym roku jury postanowiło nagrodzić najlepsze potrawy oddzielnie dla każdej kategorii. Wśród sołectw pierwsze miejsce zajęło Piasutno, na drugim uplasowała się Kolonia, a trzecie należało do Białego Gruntu. W rywalizacji kół łowieckich wygrał pulpet z dziczyzny przyrządzony przez koło „Rogacz”, tuż za nim było koło „Jeleń”, a trzecie miejsce przyznano koła „Sokół”.
— Wszystkie potrawy były przepyszne i przygotowane na najwyższym poziomie — zapewniał Michał Denesiuk przewodniczący jury.— Wybór nie był łatwy ale ostatecznie wśród sołectw wygrały pulpety królewieckie z kaszotto z grzybami natomiast wśród dziczyzny pulpety z łani i dzika w sosie grzybowym z kopytkami i musem z buraczków i czerwonej porzeczki. Jury postanowiło przyznać też jedno wyróżnienie dla wyjątkowych pulpetów wieprzowych ze śledziem w białym barszczu z duszonymi grzybami i domowym chlebem. Uczestnicy udowodnili ze pospolity pulpet może być przygotowany wykwintnie, smacznie i pomysłowo jak w najlepszych restauracjach.
Podczas Biesiady Myśliwskiej z EKOwspólnotą odbyła się zbiórka dla Aleksandra Rumińskiego z Piasutna. Uzbierane środki, ponad 4000 złotych zostały przeznaczone na leczenie i rehabilitację chłopca.
W gronie dopingujących najmocniej kciuki za uczestniczki i uczestników tych pysznych zawodów trzymały: wiceminister Rozwoju i Technologii Olga Semeniuk - Patkowska, Senator Lidia Staroń oraz wójt gminy Świętajno, Alicja Kołakowska.
— Jestem tutaj z dwóch powodów. By obejrzeć słynne na cały powiat szczycieński te kulinarne zmagania, które są i dobrą zabawą i świetnym sposobem na budowanie silnych relacji społecznych. A przede wszystkim, by porozmawiać o potrzebach lokalnego samorządu i wesprzeć na płaszczyźnie inwestycji oraz rozwoju gminy tak przedsiębiorczą kobietę, jaką jest pani wójt Alicja Kołakowska — powiedziała wiceminister Rozwoju i Technologii Olga Semeniuk - Patkowska.
Jury miało trudne zadanie - musiało zdecydować kto zrobił najlepsze pulpety z wieprzowiny i dziczyzny. Dania konkursowe przygotowane zostały przez sołectwa i koła łowieckie. W tym roku jury postanowiło nagrodzić najlepsze potrawy oddzielnie dla każdej kategorii. Wśród sołectw pierwsze miejsce zajęło Piasutno, na drugim uplasowała się Kolonia, a trzecie należało do Białego Gruntu. W rywalizacji kół łowieckich wygrał pulpet z dziczyzny przyrządzony przez koło „Rogacz”, tuż za nim było koło „Jeleń”, a trzecie miejsce przyznano koła „Sokół”.
— Wszystkie potrawy były przepyszne i przygotowane na najwyższym poziomie — zapewniał Michał Denesiuk przewodniczący jury.— Wybór nie był łatwy ale ostatecznie wśród sołectw wygrały pulpety królewieckie z kaszotto z grzybami natomiast wśród dziczyzny pulpety z łani i dzika w sosie grzybowym z kopytkami i musem z buraczków i czerwonej porzeczki. Jury postanowiło przyznać też jedno wyróżnienie dla wyjątkowych pulpetów wieprzowych ze śledziem w białym barszczu z duszonymi grzybami i domowym chlebem. Uczestnicy udowodnili ze pospolity pulpet może być przygotowany wykwintnie, smacznie i pomysłowo jak w najlepszych restauracjach.
Podczas Biesiady Myśliwskiej z EKOwspólnotą odbyła się zbiórka dla Aleksandra Rumińskiego z Piasutna. Uzbierane środki, ponad 4000 złotych zostały przeznaczone na leczenie i rehabilitację chłopca.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez