Krokiety z kurkami

2017-09-16 14:20:08 (ost. akt: 2017-09-16 13:54:15)

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

Sezon grzybowy w pełni, warto więc przygotować danie z darami lasu. Przykładem są smaczne krokiety z kurkami ( można oczywiście zastąpić je innymi grzybami).
Składniki:
6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
szczypta soli
2 cebule
20 dag duszonych kurek
2 łyżki utartego sera żółtego
pieprz mielony
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej

Przygotowanie:
Rozrobić ciasto naleśnikowe z mąki, proszku do pieczenia, jajka, mleka i szczypty soli. Dobrze wymieszane odstawić na 15 minut by ciasto zgęstniało. W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto. Dodać do cebuli podduszone kurki. Usmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z patelni i dodać ser. Średniej wielkości patelnię postawić na gazie i mocno rozgrzać. Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła. Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie. Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej, a następnie z drugiej strony. Zdjąć z patelni na talerz. Tak usmażyć pozostałe naleśniki. Na każdego nałożyć 2 łyżki farszu. Zwijać w kopertę, rulonik lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce. Obsmażać na rumiano na oleju. Smacznego!

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Kliknij

Podziel się informacją:

2001-2021 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5