Krokiety z kurkami
2017-09-16 14:20:08(ost. akt: 2017-09-16 13:54:15)
Sezon grzybowy w pełni, warto więc przygotować danie z darami lasu. Przykładem są smaczne krokiety z kurkami ( można oczywiście zastąpić je innymi grzybami).
Składniki:
6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
szczypta soli
2 cebule
20 dag duszonych kurek
2 łyżki utartego sera żółtego
pieprz mielony
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej
6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
szczypta soli
2 cebule
20 dag duszonych kurek
2 łyżki utartego sera żółtego
pieprz mielony
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej
Przygotowanie:
Rozrobić ciasto naleśnikowe z mąki, proszku do pieczenia, jajka, mleka i szczypty soli. Dobrze wymieszane odstawić na 15 minut by ciasto zgęstniało. W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto. Dodać do cebuli podduszone kurki. Usmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z patelni i dodać ser. Średniej wielkości patelnię postawić na gazie i mocno rozgrzać. Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła. Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie. Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej, a następnie z drugiej strony. Zdjąć z patelni na talerz. Tak usmażyć pozostałe naleśniki. Na każdego nałożyć 2 łyżki farszu. Zwijać w kopertę, rulonik lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce. Obsmażać na rumiano na oleju. Smacznego!
Rozrobić ciasto naleśnikowe z mąki, proszku do pieczenia, jajka, mleka i szczypty soli. Dobrze wymieszane odstawić na 15 minut by ciasto zgęstniało. W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto. Dodać do cebuli podduszone kurki. Usmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z patelni i dodać ser. Średniej wielkości patelnię postawić na gazie i mocno rozgrzać. Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła. Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie. Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej, a następnie z drugiej strony. Zdjąć z patelni na talerz. Tak usmażyć pozostałe naleśniki. Na każdego nałożyć 2 łyżki farszu. Zwijać w kopertę, rulonik lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce. Obsmażać na rumiano na oleju. Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez