Knedle ze śliwkami w kremie śmietanowym

2017-06-03 10:45:32(ost. akt: 2017-06-03 10:49:41)

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

Polecamy przepis na knedle. Smaczne i łatwe w przygotowaniu. Będą smakować całej rodzinie!
Składniki:
ok. 700 g śliwek
300 g mąki pszennej
2 jajka
600 g ugotowanych i ugniecionych po ostudzeniu ziemniaków
około 1/2 szklanki wody

Na krem:
na każde 250 ml śmietanki kremówki przypada: ½ łyżki żelatyny, 1-2 łyżki gorącej wody (trzeba w niej dokładnie rozpuścić żelatynę, żeby w kremie nie powstały grudki) oraz 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
wanilia

Sposób przygotowania:
Ziemniaki wymieszać z jajkami, stopniowo dodawać mąkę i zagnieść ciasto. Powinno być gęste i elastyczne. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości, wykroić kółka (np. szklanką), układać śliwki pojedynczo na cieście. Dodać do środka łyżeczkę cukru. Zakleić i uformować kulki. Włożyć do posolonej i wrzącej wody. Kiedy wypłyną na wierzch, zdjąć pokrywkę i gotować ok. 3-4 minuty. Przygotować ze składników bitą śmietanę. Podawać razem. Smacznego!

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Kliknij

Podziel się informacją:

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5