Pyszny "Kociołek zbójnika" z ogniska
2016-09-18 13:54:39(ost. akt: 2016-09-18 13:58:34)
Polecamy smaczną zupę z kociołka, którą przygotowuje się na ognisku.
Składniki:
1/2 kg wieprzowiny (surowa szynka)
40 dag wędzonego boczku
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
1 duża cebula
3 marchewki
1 mała pietruszka (korzeń)
1 kg ziemniaków
sól, pieprz, sos sojowy, kminek
1 szkl. obgotowanych grzybów leśnych
1 kostka smalcu
liście surowej kapusty
1 litr wody
40 dag wędzonego boczku
1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
1 duża cebula
3 marchewki
1 mała pietruszka (korzeń)
1 kg ziemniaków
sól, pieprz, sos sojowy, kminek
1 szkl. obgotowanych grzybów leśnych
1 kostka smalcu
liście surowej kapusty
1 litr wody
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dołożyć wieprzowinę (również pokrojoną w kostkę) oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i całość usmażyć na złoto na patelni. Ziemniaki obrane i pocięte w grubą kostkę doprawić i zarumienić szybko na patelni na smalcu. Wszystkie składniki (bez kapusty) wymieszać i doprawić do smaku. Kociołek żeliwny wyłożyć liśćmi kapusty (dość grubo), wsypać mieszankę i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Wlać przegotowaną wodę. Kociołek umieścić na ok. 1 godz. nad żarem, cały czas utrzymując niewielki ogień. W przypadku wrzucenia do kociołka surowych składników - czas należy wydłużyć, a ogień zmniejszyć. Smacznego!
Czytaj e-wydanie
">kliknij

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez