Wakacyjne pierogi z jagodami

2016-07-09 09:48:06(ost. akt: 2016-07-09 09:49:41)

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Składniki

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 250 ml ciepłej przegotowanej wody

Nadzienie:
500 g jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki drobnego cukru z laską wanilii lub torebka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki


Przygotowanie:

Jagody płuczemy i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo wodę, tak aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto by było gładkie i jednolite. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Ciasto dzielimy na 3 – 4 części i kolejno wałkujemy każdą porcję na cienki placek około 2-3 mm, obsypując stolnicę i wałek mąką. Za pomocą szklanki wycinamy z przygotowanego ciasta kółka. Do jagód wsypujemy cukier i mąkę. Delikatnie mieszamy. Na krążku ciasta umieszczamy przygotowane jagody – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę (osolona z dodatkiem łyżki oleju). Wrzucamy pierogi do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty, aż wypłyną. Od czasu do czasu mieszając. Wyciągamy pierogi za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Podajemy posypane cukrem, polane śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!

Czytaj e-wydanie


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 
Swoją stronę założysz TUTAJ ".
Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5