Wafle z masą z mleka w proszku

2016-01-05 09:55:25(ost. akt: 2016-01-05 10:08:45)
Składniki:
- 1 paczka wafli,
- 1/2 szkl. mleka zwykłego,
- 3/4 szkl. cukru,
- cukier waniliowy,
- 2,5 szkl. mleka w proszku,
- 1 kostka margaryny,
- 2 łyżki kakao,
- aromat śmietankowy lub maślany.

Margarynę rozpuścić, dodać do niej (ciągle gotując) cukier, cukier waniliowy, mleko zwykłe, kakao. Mieszać dość często.
Gdy składniki zaczną się gotować wsypać mleko w proszku i energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Gdy masa jest już jednolita zdjąć z ognia. Dodać aromat i wymieszać. Odstawić na ok 10-15 minut, aż masa troszkę przestygnie. Po tym czasie przełożyć wafle masą.
Owinąć np. w folię aluminiową i "przygnieść" czymś ciężkim np. książką na ok 20 minut, żeby wafel się nie rozkleił. I gotowe!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5