Tarta z brokułami i serem feta

2015-12-07 10:00:00(ost. akt: 2015-12-07 10:14:51)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 125 g masła;
- 1/2 łyżeczki soli;
- ok 3-4 łyżek zimnej śmietany np. 18%;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Farsz:
- 1 brokuł ok 500g;
- 120g sera typu feta;
- 3 jaja;
- 100 mln śmietany 18%;
- 3-4 łyżki sera np. gouda;
- sól, pieprz;
- garść płatków migdałowych.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczeni. Dodać sól, miękkie masło i zagnieść ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Wstawić do lodówki na. ok 30 min
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ok 4min.). Jaja wymieszać ze śmietaną , solą i pieprzem
Nagrzać piekarnik do 180C. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem, wstawić do piekarnika na ok 15 min.
Na lekko podpieczony spód wyłożyć brokuły i ser feta pokrojony w kostkę. Zalać masą jajeczną, posypać startym żółtym serem i płatkami migdałów
Piec ok 30-40 min w temperaturze 180C. Smacznego.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5