Sołectwa rywalizowały z myśliwymi
2018-07-19 09:09:44(ost. akt: 2018-07-19 09:10:46)
Świętajno\\\ Okazją do degustacji mięsiwa z jelenia, kiełbasy z dzika i wielu przysmaków ze świni były serwowane dania przez Sołectwa oraz Koła Łowieckie Rejonu Powiatu Szczycieńskiego. Wszystko to w atmosferze wypełnionej wieloma atrakcjami.
Jak na myśliwską imprezę przystało - były ekspozycje obrazów, wyrobów myśliwskich, rzeźb ptaków i zwierząt. Sołectwa również przygotowały tradycyjne jadło i pokaz rękodzieła. Wydarzenie otoczone było atrakcjami muzycznymi, folklorystycznymi, a także elementami szeroko rozumianej kultury łowieckiej. Połączenie stoisk sołectw wiejskich i kultury łowieckiej stało się wspaniałą lekcją edukacyjną jak również promocją Kół Łowieckich i Sołectw Gminy Świętajno.
Tegoroczny konkurs kulinarny nawiązywał do 100 – lecia Niepodległości Polski, a jego tytuł brzmiał „Polski Przysmak Żołnierza”. Sołectwa przygotowywały kotlet z wieprzowiny, natomiast Koła Łowieckie kotlet z dziczyzny. W tym roku przewidzieliśmy dwa pierwsze, drugie i trzecie miejsca, wygrywał zarówno kotlet z dzika jak i z wieprza. Przepyszne dania, przygotowywane z sekretnych przepisów oceniało jury w składzie: Michał Denesiuk– przewodniczący jury, Grzegorz Winiarek – właściciel Zajazdu Tusinek, Grzegorz Pluta – paraolimpijczyk oraz Elżbieta Łapińska – prezes Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Wielbarskiej.
W Konkursie Kulinarnym "Polski Przysmak Żołnierza – kotlet z dziczyzny pierwsze miejsce zajęło Koło Łowieckie "Jeleń", na drugiej pozycji uplasowało się Koło łowieckie "Żbik", natomiast trzecie miejsce przyznano Kołu Łowieckiemu "Rogacz".
Najsmaczniejszy kotlet z wieprzowiny przygotowało Sołectwo Piasutno, tuż za nimi znalazło się Sołectwo Biały Grunt, natomiast trzecie miejsce należało do Sołectwa Świętajno. Stoiskiem publiczności zostało wybrane stoisko Koła Łowieckiego „Żbik”.
Wieczorem rozpoczęły się koncerty. Pierwsza wstąpiła ETNA - wokalistka muzyki tanecznej, autorka tekstów i kompozytorka. Kolejnym zespołem było EXTAZY, który porwał do tańca przybyłą publiczność. Gwiazdą wieczoru był JORRGUS, który rozgrzał publiczność do czerwoności. Piosenki „Twe oczy” „Piękna nieznajoma” śpiewała całą publiczność wspólnie z wokalistą. Zabawę taneczną poprowadził DJ NATII.
Tegoroczny konkurs kulinarny nawiązywał do 100 – lecia Niepodległości Polski, a jego tytuł brzmiał „Polski Przysmak Żołnierza”. Sołectwa przygotowywały kotlet z wieprzowiny, natomiast Koła Łowieckie kotlet z dziczyzny. W tym roku przewidzieliśmy dwa pierwsze, drugie i trzecie miejsca, wygrywał zarówno kotlet z dzika jak i z wieprza. Przepyszne dania, przygotowywane z sekretnych przepisów oceniało jury w składzie: Michał Denesiuk– przewodniczący jury, Grzegorz Winiarek – właściciel Zajazdu Tusinek, Grzegorz Pluta – paraolimpijczyk oraz Elżbieta Łapińska – prezes Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Wielbarskiej.
W Konkursie Kulinarnym "Polski Przysmak Żołnierza – kotlet z dziczyzny pierwsze miejsce zajęło Koło Łowieckie "Jeleń", na drugiej pozycji uplasowało się Koło łowieckie "Żbik", natomiast trzecie miejsce przyznano Kołu Łowieckiemu "Rogacz".
Najsmaczniejszy kotlet z wieprzowiny przygotowało Sołectwo Piasutno, tuż za nimi znalazło się Sołectwo Biały Grunt, natomiast trzecie miejsce należało do Sołectwa Świętajno. Stoiskiem publiczności zostało wybrane stoisko Koła Łowieckiego „Żbik”.
Wieczorem rozpoczęły się koncerty. Pierwsza wstąpiła ETNA - wokalistka muzyki tanecznej, autorka tekstów i kompozytorka. Kolejnym zespołem było EXTAZY, który porwał do tańca przybyłą publiczność. Gwiazdą wieczoru był JORRGUS, który rozgrzał publiczność do czerwoności. Piosenki „Twe oczy” „Piękna nieznajoma” śpiewała całą publiczność wspólnie z wokalistą. Zabawę taneczną poprowadził DJ NATII.
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
myśliwy #2539718 | 37.47.*.* 19 lip 2018 19:50
Po takiej imprezie przybyło kilku rogaczy.
odpowiedz na ten komentarz