Zasmakowali w tradycji
2017-09-28 13:43:57(ost. akt: 2017-09-28 13:45:56)
Wędrówka do bogactwa kulinarnego i tradycji ludowych, były to trzydniowe warsztaty w Zajeździe Tusinek Rozogi. Wzięło w nich udział kilkadziesiąt osób. Zajęcia odbyły się w ramach projektu, a Grantodawcą było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Brama Mazurskiej Krainy".
Oficjalne rozpoczęcie warsztatów odbyło się podczas uroczystej kolacji, na której gościli włodarze gminy Świętajno. Stół uginał się od serwowanego jadła a uczestnicy mieli okazję poznać historię tego niezwykłego miejsca, jakim jest gospodarstwo agroturystyczne państwa Winiarek w Rozogach.
Już pierwszego dnia przeprowadzone zostały warsztaty kulinarne z pieczenia podpłomyków zwanych "nędzą" z wielosmakowym nadzieniem. Po raz pierwszy uczestnicy korzystali z glinianego paleniska oraz robili zakwas chlebowy. Największą atrakcją było pieczenie chleba.
Drugi dzień warsztatów rozpoczął się od oprowadzenia nas przez pana Tomasza Winiarka po rodzinnym gospodarstwie, gdzie na powierzchni 40 ha prowadzona jest hodowla kóz i krów, produkcja warzyw i ziół oraz produkcja serów. Wszystkie te produkty są wykorzystywane do sporządzania potraw w ich restauracji. Ale to nie był koniec atrakcji. Uczestnicy wzięli udział w warsztatach serowarskich w Przetwórni Mleka Krowiego i Koziego. Każdy na własne oczy mógł się przekonać jakie etapy produkcji są potrzebne do produkcji sera. Omówione zostały także różne rodzaje jogurtów i ich warianty oraz sery pleśniowe i procesy technologiczne, takie jak: zaprawianie, koagulacja, obróbka skrzepu, prasowanie dojrzewanie i pielęgnacja. Po powrocie uczestnicy przygotowywali kolejne danie - pierogi z gęsiny.
Ostatniego dnia kolejnego szkolenia poznali ginący już zawód tkaczki. Zakresem tematycznym było zapoznanie się z techniką i zasadami tkania chodników regionalnych. Przebieg zajęć zaczął się od prezentacji warsztatu tkackiego i przędzenia na kołowrotku. Kolejno ustalenie reguł zajęć oraz środków ostrożności, na pokazie i nauce tkania kończąć. Uczestnicy mieli okazję spróbować swoich sił w tkaniu.
- Zorganizowana integracja podczas warsztatów w Tusinku zaowocowała powstaniem zgranego i efektywnego zespołu - mówi Małgorzata Walas dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Świętajnie. - Myślę, że te warsztaty dostarczyły uczestnikom niezapomnianych wrażeń i pozwoliły na kreatywną zabawę - dodaje.
Już pierwszego dnia przeprowadzone zostały warsztaty kulinarne z pieczenia podpłomyków zwanych "nędzą" z wielosmakowym nadzieniem. Po raz pierwszy uczestnicy korzystali z glinianego paleniska oraz robili zakwas chlebowy. Największą atrakcją było pieczenie chleba.
Drugi dzień warsztatów rozpoczął się od oprowadzenia nas przez pana Tomasza Winiarka po rodzinnym gospodarstwie, gdzie na powierzchni 40 ha prowadzona jest hodowla kóz i krów, produkcja warzyw i ziół oraz produkcja serów. Wszystkie te produkty są wykorzystywane do sporządzania potraw w ich restauracji. Ale to nie był koniec atrakcji. Uczestnicy wzięli udział w warsztatach serowarskich w Przetwórni Mleka Krowiego i Koziego. Każdy na własne oczy mógł się przekonać jakie etapy produkcji są potrzebne do produkcji sera. Omówione zostały także różne rodzaje jogurtów i ich warianty oraz sery pleśniowe i procesy technologiczne, takie jak: zaprawianie, koagulacja, obróbka skrzepu, prasowanie dojrzewanie i pielęgnacja. Po powrocie uczestnicy przygotowywali kolejne danie - pierogi z gęsiny.
Ostatniego dnia kolejnego szkolenia poznali ginący już zawód tkaczki. Zakresem tematycznym było zapoznanie się z techniką i zasadami tkania chodników regionalnych. Przebieg zajęć zaczął się od prezentacji warsztatu tkackiego i przędzenia na kołowrotku. Kolejno ustalenie reguł zajęć oraz środków ostrożności, na pokazie i nauce tkania kończąć. Uczestnicy mieli okazję spróbować swoich sił w tkaniu.
- Zorganizowana integracja podczas warsztatów w Tusinku zaowocowała powstaniem zgranego i efektywnego zespołu - mówi Małgorzata Walas dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Świętajnie. - Myślę, że te warsztaty dostarczyły uczestnikom niezapomnianych wrażeń i pozwoliły na kreatywną zabawę - dodaje.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez