Obchody Światowego Dnia Żywienia i Walki z Głodem

2016-11-04 12:00:00(ost. akt: 2016-11-03 15:06:31)
Uczniowie prezentują walory odżywcze ziemniaka

Uczniowie prezentują walory odżywcze ziemniaka

Autor zdjęcia: archiwum szkoły

W Szkole Podstawowej w Hartowcu obchodzony był kolejny Światowy Dzień Żywienia i Walki z Głodem. Uczniowie klasy VI przybliżyli problem głodu i niedożywienia, jaki istnieje w wielu krajach na świecie.

Ta sprawa niestety dotyczy również niektórych domów w Polsce. Występujący podkreślili znaczenie akcji PCK, które prowadzone są na rzecz dożywiania potrzebujących. Członkowie SK PCK zadeklarowali zorganizowanie dyskoteki, z której dochód zostanie przekazany również na ten cel. Zaapelowali także o konieczności oszczędzania i poszanowania żywności w naszych domach. Następnie przypomnieli zasady żywienia według najnowszej piramidy zdrowia.

Na potwierdzenie zasady, że podstawą zdrowia jest ruch, zostały zorganizowane gry i zabawy z użyciem ziemniaków.

Uczniowie do udziału w projekcie zaprosili swoich rodziców, głównie mamy. To one od samego rana kierowały sprawami kulinarnymi. Bohaterem tegorocznych obchodów był ziemniak. To z niego uczniowie poszczególnych klas wykonywali placki, kluski, kopytka, talarki, frytki i trufelki. Wszystkie potrawy były smaczne i ładnie podane. Degustacja przebiegała w miłej atmosferze.

Bogdan Łukwiński


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5