Z wejsuńskiej izby
2021-05-26 10:00:00(ost. akt: 2021-05-26 07:24:39)
KĄCIK REGIONALNY || W zbiorach Izby Regionalnej w Wejsunach znajduje się gofrownica, właściwie waflownica, bo to pruska więc Waffeleisen.
Ze starej wejsuńskiej waflownicy mamy dziś przepis na wafle (czyli gofry) drożdżowe:
"1KG. MEHL
2 1/2 LITER MILCH
6-8 EIER
375GR. BUTTER
1 LOFEL HEFE"
2 1/2 LITER MILCH
6-8 EIER
375GR. BUTTER
1 LOFEL HEFE"
Z drożdży, odrobiny mąki i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn. Mąkę połączyć z rozczynem, pozostałym ciepłym mlekiem, jajkami i stopionym masłem, wyrobić łyżką rzadkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości (spokojnie można też wrzucić na noc do lodówki). Gofrownicę rozgrzać bardzo mocno, lekko natłuścić, nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć na złoto.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez