Z wejsuńskiej izby

2021-05-26 10:00:00(ost. akt: 2021-05-26 07:24:39)
Waffeleisen (wafelnica)

Waffeleisen (wafelnica)

Autor zdjęcia: Piotr Bogdaszewski

KĄCIK REGIONALNY || W zbiorach Izby Regionalnej w Wejsunach znajduje się gofrownica, właściwie waflownica, bo to pruska więc Waffeleisen.
Ze starej wejsuńskiej waflownicy mamy dziś przepis na wafle (czyli gofry) drożdżowe:


Stara wejsuńska waflownica (fot. Piotr Bogdaszewski)

"1KG. MEHL
2 1/2 LITER MILCH
6-8 EIER
375GR. BUTTER
1 LOFEL HEFE"

Z drożdży, odrobiny mąki i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn. Mąkę połączyć z rozczynem, pozostałym ciepłym mlekiem, jajkami i stopionym masłem, wyrobić łyżką rzadkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości (spokojnie można też wrzucić na noc do lodówki). Gofrownicę rozgrzać bardzo mocno, lekko natłuścić, nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć na złoto.
Smacznego!


Stara wejsuńska waflownica (fot. Piotr Bogdaszewski)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5