Jak zrobić domową białą kiełbasę?
2016-03-15 08:00:00(ost. akt: 2016-03-15 07:59:24)
Wielkanoc tuż, tuż. Wiadomo, że bez dobrej białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, a najsmaczniejszą białą kiełbasę najlepiej zrobić samemu! Wykonanie jej w domu nie jest wcale trudne. Jeśli tylko macie maszynkę do mielenia mięsa i dodatkowo nasadkę do nadziewania kiełbas, to na pewno sobie poradzicie.
Składniki (na ok. 4,5 kg kiełbasy):
2,5 kg karkówki wieprzowej b/k, 1 kg łopatki wieprzowej b/k, 0,5 kg podgardla wieprzowego, 8 sporych ząbków czosnku - po 2 na każdy kg mięsa, 72 g soli zwykłej albo peklowej - po 18g na każdy kg, 8 g cukru - po 2g na każdy kg, 8 g pieprzu - po 2g na każdy kg (dodałam 5g pieprzu czarnego mielonego i 3g pieprzu ziołowego), 8 g majeranku suszonego - po 2g na każdy kg, 400 ml lodowatej wody
2,5 kg karkówki wieprzowej b/k, 1 kg łopatki wieprzowej b/k, 0,5 kg podgardla wieprzowego, 8 sporych ząbków czosnku - po 2 na każdy kg mięsa, 72 g soli zwykłej albo peklowej - po 18g na każdy kg, 8 g cukru - po 2g na każdy kg, 8 g pieprzu - po 2g na każdy kg (dodałam 5g pieprzu czarnego mielonego i 3g pieprzu ziołowego), 8 g majeranku suszonego - po 2g na każdy kg, 400 ml lodowatej wody
Jak zrobić pyszną domową białą kiełbasę?
Mocno schłodzone mięso kroić na mniejsze kawałki i od razu segregować. Chude kawałki karczku i łopatki oddzielnie a podgardle oraz tłuste kawałeczki odcięte od mięsa oddzielnie.Tłuste części zmielić zakładając na maszynkę sitko nr 4 a chude przez sitko nr 8. Razem z tłustymi kawałkami zmielić obrane ząbki czosnku.
Mocno schłodzone mięso kroić na mniejsze kawałki i od razu segregować. Chude kawałki karczku i łopatki oddzielnie a podgardle oraz tłuste kawałeczki odcięte od mięsa oddzielnie.Tłuste części zmielić zakładając na maszynkę sitko nr 4 a chude przez sitko nr 8. Razem z tłustymi kawałkami zmielić obrane ząbki czosnku.
Obie zmielone masy połączyć, dodając odmierzone dokładnie ilości przypraw. Ręką wyrabiać masę (ok.15 minut), dolewając po trochu bardzo zimnej wody aż masa wchłonie wodę i stanie się mocno kleista. Miskę przykryłam szczelnie i odstawiłam w chłodne miejsce na ok. 3 godziny, ale można wydłużyć ten czas nawet do 12 godzin.
Osłonki, naturalne jelita w ok. 1-1,5 metrowych kawałkach, do wyrobu kiełbasy można dostać w dobrych sklepach spożywczych lub supermarketach. Osłonki przygotować według zaleceń producenta (najpierw wypłukać kilka razy w letniej wodzie, potem namoczyć w takiej samej na ok. 1-2 godziny, osączyć).
Do maszynki zainstalować specjalną końcówkę do nadziewania kiełbasy. Rurkę posmarować z wierzchu odrobiną smalcu dzięki czemu łatwiej będzie nałożyć na nią osłonki. Jeden koniec jelita nałożyć na rurkę i delikatnie całość nawlec na rurkę. Do maszynki (ręcznej) nałożyć nieco masy mięsnej i przekręcić aż zacznie wychodzić rurką. Drugi koniec jelita zawiązać na supeł, blokując tym samym wylot.
Teraz można powoli nadziewać kiełbasę. Trzeba to robić wolno, kontrolując żeby w osłonkach nie zostawały wolne przestrzenie z powietrzem, ale także żeby nie nadziewać za ścisło. Można co kilka/kilkanaście centymetrów od razu formować kiełbaski okręcając nadziany kawałek kilka razy wokół własnej osi. Można też nadziać całe jelito i dopiero po zawiązaniu drugiego końca podzielić je na odcinki. Zdecydowanie lepiej jest nadziewać we dwóje - jedna osoba nakłada mięso do maszynki a druga zajmuje się nadziewaniem kiełbasy.
Przygotowane kiełbasy można powiesić na kilka/kilkanaście godzin żeby obeschły (nie jest to konieczne). Część kiełbasek można od razu parzyć przez ok. 30 minut. Temperatura wody nie powinna przekraczać 70-75 st. C. Można też upiec kiełbasę w piekarniku układając ją uprzednio w żaroodpornym naczyniu. Część surowej białej kiełbasy można od razu zamrozić.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez