VII Regionalny Festiwal Runa Leśnego

2015-09-07 12:00:00(ost. akt: 2015-09-07 12:20:56)

Autor zdjęcia: Grzegorz Gierej

Z powodu tegorocznej suszy, w Puszczy Piskiej borowików, podgrzybków, kurek, rydzów mamy, jak na lekarstwo. Mimo to miłośnicy dobrego smaku nie wrócili z sobotniego (5 września) VII Regionalnego Festiwalu Runa Leśnego o pustym żołądku.
Wielką ucztę zgotowali im zawodowi kucharze, amatorzy kulinarnych zmagań, jak również właściciele restauracji i gospodarstw agroturystycznych. Każdy z nich miał swoją tajną receptę na przyciągnięcie publiczności do swojego stoiska. Wystarczyła chwila, by smaczne potrawy zniknęły ze stołów. Piszanie i zgromadzeni na pl. Daszyńskiego turyści degustowali potrawy, jednocześnie wybierali swoich faworytów, rywalizujących w konkursie „Na najlepszą zupę grzybową”. Zarówno w nim, jak i w pozostałych konkursach - „Na najsmaczniejszą potrawę z grzybami” oraz „Najlepszą nalewkę” jury miało problem ze wskazaniem zwycięzcy. W trafnym wyborze pomagała fachowa rada dr Grzegorza Russaka, znawcy kuchni polskiej i regionalnej.
W trakcie imprezy odbyło się Narodowe Czytanie „Lalki” Bolesława Prusa. Na tradycyjnym kiermaszu można było kupić produkty regionalne, a także zdrową żywność wytwarzaną m.in. przez członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury i Powiśle. Zarówno starsi, jak i młodsi miłośnicy kultury obejrzeli popisy zespołów artystycznych.

greg
pisz@gazetaolsztynska.pl




2001-2022 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5