Święto grodu z Festiwalem Drożdzy
2018-07-24 09:59:40(ost. akt: 2018-07-24 10:04:01)
Tegoroczne obchody święta miasta rozpoczęło się uroczystym otwarciem rewitalizowanego rynku. Po raz pierwszy podczas Dni Pasymia odbył się Festiwal Drożdży, podczas którego zorganizowano konkurs kulinarny "Racuchy drożdżowe słono/słodko".
Rewitalizacja pasymskiego rynku kosztowała 4,3 mln zł, z czego 80% to dofinansowanie, które Urząd w Pasymiu pozyskał w ramach uczestnictwa w sieci Cittaslow. Projekt rewitalizacji został wykonany w oparciu o wytyczne Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. W ramach realizacji inwestycji na ciągach jezdnych został ułożony historyczny bruk kamienny, natomiast plac spacerowy w centrum i chodniki zostały wyłożone płytami granitowymi. Projekt zakładał, że na Rynku pozostaną również miejsca parkingowe, w tym dla osób niepełnosprawnych. W posadzce został uwidoczniony fragment fundamentu dawnego Ratusza, który został odsłonięty w trakcie prowadzonych w 2016 roku prac archeologicznych. Poza tym rewitalizacji poddana została stara studnia i znajdujący się w jej pobliżu historyczny bruk kamienny. Pojawiła się nowa zieleń oraz obiekty małej architektury.
Z okazji święta grodu odbył się też Pierwszy Festiwal Drożdży. W konkursie na "Racuchy drożdżowe słono/słodko" pierwsze miejsce otrzymały racuchy podane z musem malinowo miętowym i karmelizowaną gruszką na miodzie. Konkurs przeprowadzony został przy współudziale i pomocy merytorycznej laureata programu kulinarnego Top Chef - Marcina Jabłońskiego. Werdyktem jury, laureatami konkursu kulinarnego podczas „Pierwszego Festiwalu Drożdży” została drużyna w składzie: Jolanta Augustowska i Milena Augustowska z Narajt. Drugie miejsce zajęła Krystyna Tadaj z Pasymia, a na trzeciej pozycji uplasowali się Sylwia i Rafał Brzezińscy z Leleszek. Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia za trud włożony w realizację konkursu.
Pomimo deszczowej pogody gromdzeni do późnych godzin nocnych bawili się na koncertach.
Czytaj e-wydanie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez