Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od kuchni w Starych Jabłonkach
2022-05-09 12:09:04(ost. akt: 2022-05-09 12:17:10)
To będzie najsmaczniejsze wydarzenie kulinarne otwierające sezon turystyczny na Mazurach Zachodnich. Na plaży przy Hotelu Anders w Starych Jabłonkach (gm. Ostróda) będzie się działo!
Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna w dniu 5 czerwca 2022 roku organizuje tam Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od kuchni. Wydarzenie ma na celu promocję pierwszego szlaku kulinarnego w województwie warmińsko-mazurskim, na którym znajdziemy obiekty gastronomiczne z Mazur Zachodnich. Uczestnikami będą mieszkańcy tej części Mazur, restauratorzy, właściciele obiektów noclegowych, turyści oraz zaproszeni blogerzy i dziennikarze.
— Do współpracy zaprosiliśmy autorytet kulinarny Karola Okrasę, jednego z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce. Jego programy kulinarne są dla odbiorców nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej. Gościem festiwalu będzie też Aleksandra Grysz, znana z programu śniadaniowego „Pytanie na Śniadanie” – informuje Marlena Rogowska, dyrektor biura Stowarzyszenia ZLOT w Ostródzie.
Jednym z głównych celów Festiwalu jest rozwój i promocja rynku żywności naturalnej - tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej - opartej na lokalnych i regionalnych zasobach surowców, zapewnienie konsumentom i turystom regionalnej oferty kulinarnej, promocja i rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, podnoszenie wiedzy na temat historii i tradycji kuchni Warmii i Mazur.
W trakcie wydarzenia dla odwiedzających zaplanowane zostały strefy: wystawców, sprzedających lokalne produkty, dla rodzin z dziećmi, bezpieczeństwa, wodną, slow (wypoczynku), pokazową oraz edukacyjną. Na scenie będą prowadzone ciekawe rozmowy przy stole o daniach regionalnych i tradycji a także koncerty m.in. Zespołu Pieśni i Tańca Kortowo i pochodzącego z Ostródy rockowego zespołu Pink Roses z charyzmatyczną wokalistką Agnieszką Skrzypczak.
Dodatkową atrakcją festiwalu będzie pokaz kulinarny – gotowanie zupy rybnej w kociołkach na ognisku oraz jej degustacja. W trakcie odbędzie się też konkurs kulinarny dla uczestników szlaku kulinarnego. Zwycięska potrawa otrzyma tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022". Miłośnicy wody będą mogli popłynąć w rejs z Żeglugą Ostródzko-Elbląską po jeziorze Szeląg Mały.
Za promocję oraz organizację wydarzenia odpowiada koordynator projektu Marlena Rogowska przy współpracy z Dariuszem Strucińskim, szefem kuchni Restauracji Pałacowa w Hotelu Anders, strategicznym partnerem wydarzenia.
Rezerwujemy sobie czas: 5 czerwca godz. 11, Hotel Anders, Stare Jabłonki. Wstęp wolny.
Źródło: Gazeta Olsztyńska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez