Czas na świąteczny stół i pierogi

2021-12-20 13:41:54(ost. akt: 2021-12-22 11:45:07)
Najwyższy czas na dekorację stołu i przygotowanie wigilijnych potraw. Jak co roku przed świętami Bożego Narodzenia w Zespole Szkół Rolniczych w Ostródzie zorganizowany został konkurs świąteczny.
Co było tematem konkursu? Oczywiście pierogi! O różnych smakach, tradycyjne i nawiązujące do regionu oraz w zupełnie nowych aranżacjach smakowych. Do tego podane na pięknie przystrojonych stołach, co też podlegało ocenie jury. Prawdziwa uczta dla oczu i... żołądka. — Po raz pierwszy do rywalizacji zaprosiliśmy zespoły ze szkół powiatu ostródzkiego — mówi Sylwia Juszczak, współorganizatorka konkursu.

Po trzech godzinach w kuchni przyszedł czas na ocenę jury. I tu nie było wątpliwości.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie: Joanna Dzięcioł, uczennica klasy III z kierunku technik architektury krajobrazu oraz Wiktoria Pietkiel, uczennica klasy II z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Dekoracja stołu nawiązywała do myśliwskiej tradycji regionu - kolacja w leśniczówce, a na talerzach razem z pierogami królowały też owoce leśne. Wygrały pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowy i orzechami.

Drugie miejsce zajęły uczennice Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku Julia Potrapeluk, uczennica klasy III z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Wiktoria Świetlicka, uczennica klasy III z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Trzecie miejsce przypadło uczniom Zespołu Szkół Rolniczych w Ostródzie Zuzannie Zakrzewskiej, uczennicy klasy III z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Sebastianowi Kaliszczakowi, uczniowi klasy III z kierunku technik architektury krajobrazu. Dwa czwarte miejsca przypadły ex aequo Zespołowi Szkół w Lubawie i Zespołowi Szkół w Suszu.

Przewodniczący komisji konkursowej Dariusz Struciński, szef kuchni w Hotelu Anders podkreślał pasję z jaką młodzież podeszła do konkursu i przygotowywała często nowatorskie pierogowe smaki.
— Dziękujemy młodzieży za udział w konkursie i wprowadzenie nas w świąteczny nastrój — mówił Dariusz Struciński. — Wierzę, że jeszcze nie raz spotkamy się na kulinarnej drodze. Najważniejsze, żebyście byli odważni w realizowaniu swoich pasji.

Przepis na zwycięskie pierogi:
Składniki
• Ciasto: 1,5 szklanki mąki (pszennej lub razowej), 1,3 szklanki ciepłej wody, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka oliwy, szczypta soli,
Do mąki dodać jajko, żółtko, oliwę, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Potem ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
• Farsz: 4 gruszki, 80 g rukoli, 240 g sera Lazur, 1 szklanka orzechów włoskich, 1-2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka żurawiny. Dodatkowo 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki masła, 1 łyżka miodu.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić. Gruszki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Dodać drobno posiekaną rukolę, posiekany ser pleśniowy i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i solą.
Smacznego i wesołych świąt!




Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5