Chleb żytni z tatarakiem ostródzkim przysmakiem
2015-10-14 12:18:56(ost. akt: 2015-10-14 12:54:24)
Stowarzyszenie „Niezależni Ostródzianie” rozstrzygnęło konkurs na wyrób piekarniczo-cukierniczy miasta Ostródy. Zwyciężył chleb ostródzki żytni z tatarakiem piekarni "Patryk".
Pomysł na organizację konkursu zrodził się z chęci posiadania własnego, lokalnego wyrobu, który będzie dla naszego miasta tym, czym pierniki dla Torunia czy rogale świętomarcińskie dla Poznania.
Do konkursu zaprosiliśmy piętnaście lokalnych firm z branży piekarniczej i cukierniczej. Do udziału w konkursie zgłosiły się tylko cztery, a jeszcze w ostatniej chwili jedna z piekarń wycofała się z przyczyn od nas niezależnych. Podczas Targów Hubertus w Arenie Ostróda nasi uczestnicy zaprezentowali swoje propozycje:
- Przedsiębiorstwo Piekarniczo-Cukiernicze Piekarnia „Patryk” Krzysztof Bruzda, Wojciech Samujła s.c.
Wyrób: Chleb ostródzki żytni z tatarakiem
Wyrób: Chleb ostródzki żytni z tatarakiem
- Ciastkarnia „Dana” Elżbieta Sobotka
Wyrób: Bałamutka śmietankowa
Wyrób: Bałamutka śmietankowa
- Irmag Spółka Jawna Szczepańska Irena, Klinicka Magdalena, Szczepański Jarosław -
(Cukiernia Lubawianka)
Wyrób: Cameo ostródzkie
(Cukiernia Lubawianka)
Wyrób: Cameo ostródzkie
Komisja konkursowa w składzie: Czesław Najmowicz - burmistrz Ostródy, Dariusz Struciński - szef kuchni Hotelu Anders, Sławomir Kwaśniewski - szef kuchni Hotelu Willa Port oraz członkowie naszego stowarzyszenia Małgorzata Joniec, Aneta Wolak, Anna Jaworska, Joanna Wojtowicz, ogłosiła zwycięzcę konkursu. Została nim Piekarnia Patryk i jej chleb ostródzki żytni z tatarakiem.
Wyrób ten spełnił wszystkie przyjęte kryteria, czyli: nawiązanie do charakteru miasta Ostródy, walory smakowe oparte na naturalnych składnikach, walory estetyczne.
Dodatkowym atutem jest legenda powstania wyrobu.
Dodatkowym atutem jest legenda powstania wyrobu.
Zwycięzca otrzymał Puchar Burmistrza Ostródy, certyfikat oraz nagrodę rzeczową ufundowaną przez Firmę Handlową Magdom Grzegorza Majkowskiego.
Chleb ostródzki żytni z tatarakiem będzie promowany na imprezach organizowanych przez nasze stowarzyszenie oraz samorząd miasta Ostródy przez dwa lata.
Mamy nadzieję, że wszyscy mieszkańcy rozsmakują się w chlebie z tatarakiem , który już wkrótce będzie można zakupić w wybranych sklepach w naszym mieście. Liczymy na to, iż wyrób ten będzie nowym wyśmienitym symbolem Ostródy.
Dziękujemy firmom, które zaprezentowały swoje wyroby, panu burmistrzowi, jurorom oraz sponsorowi, którzy wnieśli swój wkład w organizację konkursu.
Informacja o terminie wprowadzenia chleba do sprzedaży (przybliżony termin - listopad 2015r. ) będzie zamieszczona na stronie naszego stowarzyszenia oraz Urzędu Miasta Ostródy.
Stowarzyszenie „Niezależni Ostródzianie”
Aneta Wolak
Aneta Wolak
Źródło: Gazeta Olsztyńska
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Jerzy #1836953 | 89.228.*.* 16 paź 2015 16:33
nie wiedziałem że mamy takie kulinarne stowarzyszenia
odpowiedz na ten komentarz
Cham #1835341 | 83.9.*.* 14 paź 2015 14:41
Bardzo dobry pomysł i z konkursem, i z wyborem zwycięzcy.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz