Jak smakuje dzika golonka na gofrze ziemniaczanym z chrzanową bitą śmietaną? Wyśmienicie!
2024-09-08 14:02:24(ost. akt: 2024-09-08 14:11:20)
Tą właśnie potrawą Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu wygrało eliminacje wojewódzkie konkursu kulinarnego "Bitwa Regionów". A to oznacza, że golonkę z Durąga posmakują teraz w finale ogólnopolskim, który odbędzie się 22 września w Gnieźnie.
Finał wojewódzki konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów” miał miejsce w Gryźlinach, w trakcie XXX Jesiennych Targów Rolniczych - agroWARMA 2024. Tam osiem wyjątkowych potraw, wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach, stworzonych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Warmii i Mazur, zostało ocenionych przez wybitnych ekspertów kulinarnych.
Warunki konkursowe są następujące: potrawy mają być przygotowane na bazie produktów i przypraw z regionu. Oczywiście muszą być smaczne i estetycznie podane. Konkurs promuje regionalne potrawy oraz bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji kulinarnych. Komisji konkursowej przewodził Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, laureat wielu prestiżowych nagród.
Wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Durąga (gmina Ostróda) za sztandarową potrawę „Dzika golonka na gofrze ziemniaczanym z chrzanową bitą śmietaną”. To Koło będzie reprezentować województwo warmińsko-mazurskie w finale ogólnopolskim 22 września w Gnieźnie.
Drugie miejsce zajęło KGW Wronka, które zaprezentowało kulinarną wizytówkę „Mazurską zupę rybną z szyjkami rakowymi i kawiorem ze szczupaka, podaną na chruściku smażonym w tłuszczu z dodatkiem smalcu z wędzonej słoniny”. Trzecie miejsce zajęło KGW „Merynos” z Olbrachtówka za potrawę „Farszynki mazurskie”, specjał charakterystyczny dla naszego regionu.
Źródło: Gazeta Olsztyńska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez