Golonka na gofrze ziemniaczanym wygrała bitwę
2024-07-15 11:42:13(ost. akt: 2024-07-15 11:50:45)
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Durągu (gmina Ostróda) zajęły pierwsze miejsce w eliminacjach ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. O tym, że świetnie gotują, wiadomo nie od dziś.
W Stawigudzie koła gospodyń wiejskich zaprezentowały swoje kulinarne talenty. Na kulinarnej „arenie” wystąpiły koła gospodyń wiejskich z powiatów olsztyńskiego i ostródzkiego, w tym laureatki finału ogólnopolskiego „Bitwy Regionów” w latach 2019, 2021 i 2023.
Koła przygotowały wspaniałości: od zupy grzybowej, rozkosznego kurtybanka, dań rybnych, po dzyndzałki, kaczkę i dziczyznę.
Pierwsze miejsce zajęło KGW w Durągu za „Dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany”.
Drugie KGW „Złoty Kłos” w Szyldaku (również z gminy Ostróda - red.) z wspaniałą potrawą „Kaczka w purpurze”, a trzecie KGW w Bartołtach Wielkich za „Warmińską zupę grzybową na soku z kiszonej kapusty”.
Ten pierwszy etap konkursu był jednocześnie kwalifikacją do finału wojewódzkiego, w którym powalczą panie z KGW Durąg. O tym, że świetnie gotują, wiadomo nie od dziś. W 2021 roku zajęły pierwsze miejsce w Polsce! Wówczas zaserwowały dzyndzałki z wędzoną sielawą w koperkowo-miodowym sosie, w wianku z sezonowych jadalnych ziół.
Źródło: Gazeta Olsztyńska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez