W zdrowym ciele zdrowy duch

2020-10-10 10:00:00(ost. akt: 2020-10-10 10:13:57)   Artykuł sponsorowany
Jesień to czas, w którym szczególnie potrzebujemy wzmocnienia organizmu. Brak odpowiedniej ilości światła, mniej ruchu na świeżym powietrzu i monotonna dieta powodują, że układ odpornościowy gorzej radzi sobie z wirusami. Aby go wzmocnić, trzeba mu dostarczyć odpowiedniej ilości witamin i minerałów. A te możemy znaleźć m.in. w mleku i jego przetworach.
Osłabiony organizm jest mniej odporny na działanie drobnoustrojów, bakterii, wirusów czy grzybów. Dlatego, aby zmniejszyć ryzyko infekcji i wspomóc prawidłowy rozwój układu immunologicznego, warto zadbać o odporność. Nie tylko przez regularną aktywność sportową i spędzanie czasu na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim stosując zbilansowaną dietę. Świetnym sposobem na zwiększenie odporności jest wprowadzenie do jadłospisu odpowiedniej ilości nabiału. Organizm człowieka nabywa zdolność do obrony przed patogenami z wykorzystaniem przeciwciał od pierwszego dnia życia. Zyskuje ją m.in. dzięki substancjom znajdującym się w mleku mamy. Obok białka, tłuszczów i witamin znajdziemy tam również składniki mineralne, węglowodany stymulujące namnażanie się dobrych bakterii w jelitach oraz przeciwciała pochodzące od matki.

W jaki sposób picie mleka wzmacnia odporność organizmu?
Produkty mleczne to bogactwo składników mineralnych, jak np. fosfor, magnez, potas, cynk, mangan i żelazo, a także witamin: B2, B12, A, D, E i K. Wartościową cechą nabiału jest również obecność żywych kultur bakterii, czyli probiotyków. Znajdziemy je w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefiry, jogurty oraz maślanki. Bakterie probiotyczne podnoszą naszą odporność i stymulują prawidłowy rozwój flory w jelitach. Mleko i produkty mleczne zawierają całą masę składników odżywczych wspierających system immunologiczny. Większe spożycie mleka i jego przetworów, szczególnie gdy organizm jest narażony na infekcje, wpłynie korzystnie na naszą odporność.

Produkty mleczne są również najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia – składnika niezbędnego do budowy kości i zębów. Zawierają również pełnowartościowe białko oraz witaminy i składniki mineralne. Zalecana do spożycia ilość produktów mlecznych to przynajmniej 3-4 szklanki mleka, które można częściowo zastąpić innymi wartościowymi produktami, takimi jak jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser. Białko mleka zawiera też te aminokwasy, których organizm ludzki sam nie potrafi wytwarzać. A to właśnie one odpowiadają w dużej mierze za naturalną odporność organizmu. Oprócz tych najbardziej popularnych składników naukowcy wskazują również na takie jak: laktoferyna, immunoglobulina, laktoalbumina czy glikopeptydy. Laktoferyna to nic innego jak superbiałko, posiadające niesamowite właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe. Wykazuje również zdolność wiązania żelaza, przez co uniemożliwia namnażanie się bakterii chorobotwórczych. Ponadto produkuje tlenek azotu, który hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych oraz pobudza wzrost bakterii probiotycznych znajdujących się we florze jelitowej organizmu. Laktoferynę wykorzystuje się w produkcji antybiotyków oraz leków na astmę, alzheimera czy stwardnienie rozsiane. Nabiał charakteryzuje się wieloma pozytywnymi aspektami zdrowotnymi. Spożyciu tego produktu w codziennym jadłospisie przypisuje się m.in. zmniejszenie ryzyka wystąpienia otyłości u dzieci i w okresie dojrzewania oraz zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu II u osób dorosłych. Nabiał ułatwia redukcję nadmiernej masy ciała, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zwiększa gęstość i wytrzymałość kośćca, zmniejszając przy tym ryzyko wystąpienia osteoporozy. Inne działania prozdrowotne nabiału to chociażby prewencja przy chorobach raka piersi, żołądka, odbytu i prostaty.

Przygotuj się na jesień
Deficyt witamin, minerałów, pełnowartościowego białka będzie sprzyjał większej podatności na zakażenia. Dlatego też w tym wyjątkowym okresie należy bardziej zadbać o prawidłowy sposób żywienia, który wzmocni odporność organizmu, a w razie wystąpienia choroby skróci czas jej trwania i zdecydowanie ułatwi powrót do zdrowia. Zrównoważona dieta jest bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko (roślinne bądź zwierzęce). Taka równowaga w diecie pozwala utrzymać ciało w dobrej kondycji i wzmocnić naszą odporność, szczególnie w trakcie sezonowych przesileń. Oczywiście nie istnieje coś takiego, jak uniwersalna dieta. Jest za to dieta dobrze zbilansowana, czyli taka, która zapewnia organizmowi człowieka w określonym fragmencie życia i przy istnieniu pewnych uwarunkowań zdrowotnych dostawę konkretnych składników pokarmowych i odpowiednią ilość energii. Jeśli menu będzie prawidłowo skomponowane i przystosowane do indywidualnych potrzeb organizmu, będzie on silny, sprawny i odporny. Zdrowie zaczyna się na talerzu, ponieważ jesteś tym, co jesz. To właśnie od tego, co jemy, zależy nasze samopoczucie, stan zdrowia i jakość naszego życia. Im lepiej skomponowana dieta, tym lepiej funkcjonuje cały nasz organizm. I tym lepiej chronimy się przed niesprzyjającymi warunkami zewnętrznymi. Zacznijmy od dania, które wzmocni naszą odporność i witalność...

Obrazek w tresci


2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B