W zdrowym ciele zdrowy duch
2020-10-10 10:00:00(ost. akt: 2020-10-10 10:13:57)
Artykuł
sponsorowany
Jesień to czas, w którym szczególnie potrzebujemy wzmocnienia organizmu. Brak odpowiedniej ilości światła, mniej ruchu na świeżym powietrzu i monotonna dieta powodują, że układ odpornościowy gorzej radzi sobie z wirusami. Aby go wzmocnić, trzeba mu dostarczyć odpowiedniej ilości witamin i minerałów. A te możemy znaleźć m.in. w mleku i jego przetworach.
Osłabiony organizm jest mniej odporny na działanie drobnoustrojów, bakterii, wirusów czy grzybów. Dlatego, aby zmniejszyć ryzyko infekcji i wspomóc prawidłowy rozwój układu immunologicznego, warto zadbać o odporność. Nie tylko przez regularną aktywność sportową i spędzanie czasu na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim stosując zbilansowaną dietę. Świetnym sposobem na zwiększenie odporności jest wprowadzenie do jadłospisu odpowiedniej ilości nabiału. Organizm człowieka nabywa zdolność do obrony przed patogenami z wykorzystaniem przeciwciał od pierwszego dnia życia. Zyskuje ją m.in. dzięki substancjom znajdującym się w mleku mamy. Obok białka, tłuszczów i witamin znajdziemy tam również składniki mineralne, węglowodany stymulujące namnażanie się dobrych bakterii w jelitach oraz przeciwciała pochodzące od matki.
W jaki sposób picie mleka wzmacnia odporność organizmu?
Produkty mleczne to bogactwo składników mineralnych, jak np. fosfor, magnez, potas, cynk, mangan i żelazo, a także witamin: B2, B12, A, D, E i K. Wartościową cechą nabiału jest również obecność żywych kultur bakterii, czyli probiotyków. Znajdziemy je w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefiry, jogurty oraz maślanki. Bakterie probiotyczne podnoszą naszą odporność i stymulują prawidłowy rozwój flory w jelitach. Mleko i produkty mleczne zawierają całą masę składników odżywczych wspierających system immunologiczny. Większe spożycie mleka i jego przetworów, szczególnie gdy organizm jest narażony na infekcje, wpłynie korzystnie na naszą odporność.
Produkty mleczne to bogactwo składników mineralnych, jak np. fosfor, magnez, potas, cynk, mangan i żelazo, a także witamin: B2, B12, A, D, E i K. Wartościową cechą nabiału jest również obecność żywych kultur bakterii, czyli probiotyków. Znajdziemy je w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefiry, jogurty oraz maślanki. Bakterie probiotyczne podnoszą naszą odporność i stymulują prawidłowy rozwój flory w jelitach. Mleko i produkty mleczne zawierają całą masę składników odżywczych wspierających system immunologiczny. Większe spożycie mleka i jego przetworów, szczególnie gdy organizm jest narażony na infekcje, wpłynie korzystnie na naszą odporność.

Przygotuj się na jesień
Deficyt witamin, minerałów, pełnowartościowego białka będzie sprzyjał większej podatności na zakażenia. Dlatego też w tym wyjątkowym okresie należy bardziej zadbać o prawidłowy sposób żywienia, który wzmocni odporność organizmu, a w razie wystąpienia choroby skróci czas jej trwania i zdecydowanie ułatwi powrót do zdrowia. Zrównoważona dieta jest bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko (roślinne bądź zwierzęce). Taka równowaga w diecie pozwala utrzymać ciało w dobrej kondycji i wzmocnić naszą odporność, szczególnie w trakcie sezonowych przesileń. Oczywiście nie istnieje coś takiego, jak uniwersalna dieta. Jest za to dieta dobrze zbilansowana, czyli taka, która zapewnia organizmowi człowieka w określonym fragmencie życia i przy istnieniu pewnych uwarunkowań zdrowotnych dostawę konkretnych składników pokarmowych i odpowiednią ilość energii. Jeśli menu będzie prawidłowo skomponowane i przystosowane do indywidualnych potrzeb organizmu, będzie on silny, sprawny i odporny. Zdrowie zaczyna się na talerzu, ponieważ jesteś tym, co jesz. To właśnie od tego, co jemy, zależy nasze samopoczucie, stan zdrowia i jakość naszego życia. Im lepiej skomponowana dieta, tym lepiej funkcjonuje cały nasz organizm. I tym lepiej chronimy się przed niesprzyjającymi warunkami zewnętrznymi. Zacznijmy od dania, które wzmocni naszą odporność i witalność...


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez