Ekologiczne i zdrowe pieczywo. Naukowcy współpracują z producentami

2015-06-18 22:25:36(ost. akt: 2015-06-19 16:37:46)

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

W czwartek w Olsztynie podsumowano efekty współpracy naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z grupą dziesięciu przedsiębiorstw sektora rolno— spożywczego regionu Warmii i Mazur, zrzeszonych pod nazwą Agro—Coop Sp. z.o.o Projekt.
Zainteresowanie dobrym pieczywem jest coraz większe. Żeby wyprodukować dobry chleb trzeba do znanych receptur dodawać nowy składnik, który polepszy jego jakość. Dlatego naukowcy podjęli współpracę z przedsiębiorcami zainteresowanymi zdrowym pieczywem.

Program nosił nazwę"Innowacyjne produkty piekarnicze o właściwościach prozdrowotnych dla Warmii i Mazur". Udało się opracować pięć nowatorskich produktów, które już w lipcu trafią do 74 sklepów Warmii i Mazur. Mieszkańcy województwa będą mogli zakupić chleb razowy na zakwasie z łuską surowej kaszy gryczanej, bułkę grahamkę z łuską kaszy gryczanej prażonej, chleb orkiszowy z dodatkiem wiśni, chleb baltonowski z dodatkiem łuski z cebuli oraz chleb gryczany.

Więcej w poniedziałkowym wydaniu Gazety Olsztyńskiej


Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. miodek #1758724 | 88.156.*.* 20 cze 2015 09:02

    Słowo ekologiczne w tytule jest nie na miejscu. Jak pieczywo moze być nieekologiczne?

    odpowiedz na ten komentarz

  2. piekarz #1758401 | 81.190.*.* 19 cze 2015 19:45

    naukowcy niech się zajmą gwiazdami a nie pieczywem chleb ma być na zakwasie i z pełnego ziarna i tyle, dobrze wypieczony z chrupką skórką tak jak kiedyś moja mama piekła a nie sama chemia trociny i bóg wie co jeszcze. uczciwie mówię dobrych piekarzy już nie ma są tylko producenci tandety napompowanej chemią i tyle......

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5