Konkurs Kulinarny „Bitwa Regionów” w Wieliczkach już w niedzielę

2023-05-24 10:09:00(ost. akt: 2023-05-24 10:18:26)
Smaki regionów, dawne receptury i wyjątkowe potrawy przygotowywane z pasją i sercem. To wszystko podczas Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”, którego 8. edycja na Warmii i Mazurach rozpoczyna się 28 maja o godz. 13:00 na boisku sportowym w Wieliczkach, gdzie odbędzie się Piknik z Produktem Polskim, któremu będą towarzyszyły zmagania kół gospodyń wiejskich z powiatów ełckiego i oleckiego.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich (KGW) przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Wydarzenie cieszy się ogromną popularnością, dlatego od ubiegłego roku jego formuła została poszerzona o eliminacje na poziomie powiatów, aby wszystkie chętne KGW miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne.
Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.

W bieżącym roku do konkursu zgłosiły się 3524 KGW z całej Polski, z czego 133 koła reprezentują województwo warmińsko-mazurskie.

Konkurs przebiega w trzech etapach:
- etap I – eliminacje powiatowe na Warmii i Mazurach podczas 12 wydarzeń, które potrwają do końca lipca;
- etap II – KGW, które zajmą 1. miejsce w powiecie, zostaną zaproszone do udziału w półfinałach wojewódzkich, które odbędą się w sierpniu lub wrześniu;
- etap III – 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
Finał zaplanowany jest w październiku.

Obrazek w tresci

Koła Gospodyń Wiejskich z Warmii i Mazur mają bogatą historię sukcesów w ”Bitwie Regionów”. W 5. edycji konkursu KGW „Luba” w Lubajnach za potrawę „Luba mazurska czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym” zajęło 3. miejsce w finale ogólnopolskim a rok później podczas finału VI edycji KGW w Durągu zajęło zaszczytne 1. miejsce i nagrodę główną za „Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach”.

Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.





2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5