"Chmielas z Ziemi Lubawskiej" z główną nagrodą smaków regionów

2023-06-21 08:11:59(ost. akt: 2023-06-21 08:16:14)

Autor zdjęcia: archiwum "Dobre Pola"

Rozstrzygnięto regionalny etap konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów". Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Podczas pierwszego etapu w Olsztynie - finału regionalnego – wyłonieni zostali laureaci w dwóch kategoriach: produkty regionalne oraz potrawy regionalne. Konkurs organizuje samorząd województwa we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na wielkim finale konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W kategorii napoje regionalne, pierwszą nagrodę otrzymała firma „Dobre Pola” z Kurzętnika za „Chmielas z Ziemi Lubawskiej”.
— Tworząc ChmielASa miałem przeświadczenie, że to wyjątkowy napój. Smak chmielu zawsze mnie porywał i długo kombinowałem, aby uzyskać zadowalający mnie efekt a, że wymagający jestem to trochę mi to zajęło. W Olsztynie na Targach Żywności Regionalnej ChmielAS dostał główną nagrodę w kategorii napoje bezalkoholowe. Również, czy to podczas konkursu czy sprzedaży podczas targów, dostałem mnóstwo miłych słów, że robię coś wyjątkowego. Dziękuję za te słowa i za to, że doceniacie to co tworzę. Bo tworzyć kocham. Uwielbiam kreować nowe. Nie taplaj się w starej błotnej banieczce, ona pęknie. Ty wiesz, ja wiem. Idę w górę, idę po swoje — napisał w swoich mediach społecznościowych Michał Kowalik.

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” m.in. olej z lnu złocistego z Pasieki Jabłońscy z Łąkorza.
Serdecznie gratulujemy!

red.
a.laskowska@gazetaolsztynska.pl



2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B