KURZĘTNIK: W teorii i w praktyce o prawidłowym żywieniu dzieci w Pisklandii
2019-11-10 14:11:42(ost. akt: 2019-11-10 14:29:33)
Solidna dawka wiedzy dla rodziców podczas prelekcji, a dla dzieci fantastyczny czas na wspólnym gotowaniu.
Na zaproszenie dyrektor żłobka Pauliny Zatorskiej, niezwykle ciekawy wykład dla rodziców wygłosiła Joanna Jaczewska-Schuetz - absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, specjalista ds. żywienia człowieka i dietetyki. Pracowała jako dietetyk w Poradni dla Kobiet. Obecnie pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, prowadzi warsztaty żywieniowe dla dzieci i młodzieży, przygotowuje materiały edukacyjne z zakresu prawidłowego żywienia dla nauczycieli oraz rodziców.
Poza oczywistymi punktami prezentacji jak temat diety i odżywiania dzieci, mocno i stanowczo wybrzmiało zdanie które stanowiło doskonałą puentę spotkania.
- Żadne wykłady, publikacje czy najbardziej zbilansowane i zdrowe dania nie wniosą w żywienie dziecka tak wiele jak dany im dobry przykład ze strony bliskich, rodziców i otoczenia - mówi Joanna Jaczewska-Schuetz - Jeśli my dorośli będziemy jeść warzywa, nasze dzieci w sposób naturalny po nie sięgną.
Po części teoretycznej nadszedł czas na wspólne gotowanie. Gwarno w żłobkowej kuchni, zdrowo i kolorowo. Poza zdrowymi kanapkami, koktajlami czy sałatkami dzieci zobaczyły jak samemu można zrobić...nutellę! Taką całkowicie zdrową która z naleśnikami wszystkim smakowała doskonale.
To także wartościowy czas spędzony z mamą, z rodzeństwem - wspólne gotowanie, poznawanie składników to niezwykle ważny element samego posiłku.
To także wartościowy czas spędzony z mamą, z rodzeństwem - wspólne gotowanie, poznawanie składników to niezwykle ważny element samego posiłku.
Zapraszamy do galerii foto z tego wydarzenia. prezentujemy także przepisy na danie którego tego dnia, w kurzętnickim żłobku przygotowali najmłodsi z rodzinami. al
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez