O odporność zadbaj już teraz!
2023-09-25 19:00:00(ost. akt: 2023-09-24 20:59:35)
Jesień to okres zwiększonej ilości przeziębień, gryp czy innych nieprawidłowości zdrowotnych. Wielu z nas w momencie pojawienia się pierwszych objawów chorobowych sięga po herbatę z miodem i cytryną lub świeży czosnek, a także witaminę C.
Niestety moment, w którym czujemy się słabiej nie jest alarmem, że trzeba zadbać o swoją odporność. Oznacza on natomiast, że już coś się dzieje w organizmie i choroba właśnie się rozwija. Chcąc uniknąć jesiennych infekcji już teraz należy wzmocnić swoją odporność, bo jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć.
Jedz kolorowe pożywienie
Im więcej kolorów w naszej diecie, tym lepiej. Mówi się o tym, że dziennie powinno się jeść minimum pięć różnych kolorów warzyw i/lub owoców. Każdy kolor cechuje się zawartością innych witamin i minerałów, dlatego warto wprowadzić różnego rodzaju owoce i warzywa do swojego jadłospisu. Można spróbować zastosować metodę minimum dwóch warzyw lub/i owoców do każdego posiłku, dzięki temu może być nam łatwiej zadbać o urozmaicenie.
Im więcej kolorów w naszej diecie, tym lepiej. Mówi się o tym, że dziennie powinno się jeść minimum pięć różnych kolorów warzyw i/lub owoców. Każdy kolor cechuje się zawartością innych witamin i minerałów, dlatego warto wprowadzić różnego rodzaju owoce i warzywa do swojego jadłospisu. Można spróbować zastosować metodę minimum dwóch warzyw lub/i owoców do każdego posiłku, dzięki temu może być nam łatwiej zadbać o urozmaicenie.
Jedz produkty bogate w witaminę C i D
Witaminy te wspierają pracę układu odpornościowego, o który należy dbać cały czas, a nie tylko w okresie, gdy czujemy, że nadciąga jakaś infekcja. Dwukrotnie w ciągu tygodnia na naszym stole powinna pojawić się jakaś ryba. Można wybrać chociażby łososia, dorsza, śledzie czy flądrę. Ponadto powinniśmy spożywać nabiał, jaja oraz wszelkiego rodzaju warzywa i owoce. Niekoniecznie musimy suplementować witaminę C, ponieważ dzienne zapotrzebowanie pokrywają dwie sztuki kiwi lub cała czerwona papryka. Jedzmy warzywa na zdrowie.
Witaminy te wspierają pracę układu odpornościowego, o który należy dbać cały czas, a nie tylko w okresie, gdy czujemy, że nadciąga jakaś infekcja. Dwukrotnie w ciągu tygodnia na naszym stole powinna pojawić się jakaś ryba. Można wybrać chociażby łososia, dorsza, śledzie czy flądrę. Ponadto powinniśmy spożywać nabiał, jaja oraz wszelkiego rodzaju warzywa i owoce. Niekoniecznie musimy suplementować witaminę C, ponieważ dzienne zapotrzebowanie pokrywają dwie sztuki kiwi lub cała czerwona papryka. Jedzmy warzywa na zdrowie.
Wprowadź do swojego menu produkty wspierające odporność
Do takich produktów możemy zaliczyć kefiry, maślanki, kiszonki, czosnek, imbir, ostre papryki oraz ostre przyprawy. Jedzenie, które wspiera pracę naszych jelit jest również wsparciem dla całego układu odpornościowego (napoje fermentowane, kiszonki). Korzystanie z wymienionych wyżej produktów wspiera nasz organizm i korzystnie wpływa na ogólnie rozumiany dobrostan. Większość naszej odporności znajduje się właśnie w jelitach, zatem należy o nie dbać w sposób szczególny.
Do takich produktów możemy zaliczyć kefiry, maślanki, kiszonki, czosnek, imbir, ostre papryki oraz ostre przyprawy. Jedzenie, które wspiera pracę naszych jelit jest również wsparciem dla całego układu odpornościowego (napoje fermentowane, kiszonki). Korzystanie z wymienionych wyżej produktów wspiera nasz organizm i korzystnie wpływa na ogólnie rozumiany dobrostan. Większość naszej odporności znajduje się właśnie w jelitach, zatem należy o nie dbać w sposób szczególny.
Bądź aktywny
Ciepłe dni sprzyjają aktywności na świeżym powietrzu, co przyczynia się do zachowania i utrzymania zdrowia, a także poprawy i wzmocnienia naszej odporności. Ruch na zewnątrz wpływa korzystnie na nasz nastrój, stan fizyczny oraz psychiczny. Spacery, jazda na rolkach lub rowerze wspomaga również nasz układ nerwowy, który w ten sposób może się zregenerować. Pamiętajmy, że zestresowany organizm jest bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.
O odporność należy dbać i wspierać ją przez cały rok, a nie tylko w okresie zwiększonych podatności na wszelkiego rodzaju infekcje. Właściwe żywienie, spożywanie produktów korzystnie wpływających na zdrowie, a także aktywność fizyczna może nas uchronić przed zdawałoby się nieuniknionymi przeziębieniami.
Ciepłe dni sprzyjają aktywności na świeżym powietrzu, co przyczynia się do zachowania i utrzymania zdrowia, a także poprawy i wzmocnienia naszej odporności. Ruch na zewnątrz wpływa korzystnie na nasz nastrój, stan fizyczny oraz psychiczny. Spacery, jazda na rolkach lub rowerze wspomaga również nasz układ nerwowy, który w ten sposób może się zregenerować. Pamiętajmy, że zestresowany organizm jest bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.
O odporność należy dbać i wspierać ją przez cały rok, a nie tylko w okresie zwiększonych podatności na wszelkiego rodzaju infekcje. Właściwe żywienie, spożywanie produktów korzystnie wpływających na zdrowie, a także aktywność fizyczna może nas uchronić przed zdawałoby się nieuniknionymi przeziębieniami.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – dietetyk, psychodietetyk, pasjonatka nauki prawidłowego odżywiania. Twórczyni konta instagramwego @aleksandrakobylanska na którym dzieli się z obserwatorami pysznymi przepisami, wiedzą i doświadczeniem.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez