Pyszne posiłki do zabrania na wynos

2023-02-26 10:00:00(ost. akt: 2023-02-21 09:25:31)

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne: Aleksandra Kobylańska

Bardzo często nie mamy pomysłu co przygotować sobie do jedzenia wychodząc na uczelnię czy do pracy. Brak zdecydowania powoduje, że albo przygotowujemy kanapki, albo nie przyrządzamy żadnego posiłku, w konsekwencji czego kupujemy drożdżówki, hot-dogi czy innego rodzaju fast foody.
Wracając wieczorami do domu bywamy zmęczeni i skomponowanie smacznego posiłku na drugi dzień wydaje nam się wręcz nierealne, a wcale nie musi takie być. Zawsze można postawić na ciekawe opcje, które są szybkie w przygotowaniu i smakują tak samo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do takich posiłków z pewnością możemy zaliczyć wszelkie sałatki, w tym również te z pieczonych warzyw, makarony, ryże czy tortille lub lawasze. Zdrowe jedzenie naprawdę nie musi być skomplikowane, a jego przygotowanie czasochłonne. Warto postawić na jakość jedzenia i czas jego przygotowania.

Moje propozycje lunchboxów:

Pieczone frytki warzywne z sosem jogurtowym
Można przygotować zarówno frytki, jak i sałatkę z pieczonych warzyw i polać ją sosem. Należy być elastycznym w kuchni i wybierać taki sposób przygotowania żywności na jaki mamy ochotę i jaki z łatwością uda nam się zjeść.

Składniki:
-ziemniak 250g
-burak 200g
-marchewka 200g
-pietruszka 50g
-jogurt naturalny (może być skyr) 60-80g
-świeży koperek
-olej rzepakowy 10ml
-pieprz ziołowy, sól ziołowa, papryka słodka, tymianek

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i pokroić na kształt frytek, doprawić do smaku, skropić olejem, a następnie upiec je do miękkości w temperaturze 200C. Jogurt połączyć z posiekanym koperkiem i przyprawami. Frytki podawać z sosem.

Lawasz z wędzonym kurczakiem
Tutaj również jest dowolność. Z powodzeniem można używać tak samo lawasza, jak i tortilli. Na pewno lawasz ma nieco lepszy skład niż tortilla.

Składniki:
-lawasz
-wędzona pierś kurczaka 80g
-serek kanapkowy np. ziołowy 20g
-roszponka 10g
-ogórek zielony 40g
-papryka zielona 50g

Sposób przygotowania:
Placek posmarować serkiem, ułożyć na nim rozdrobnioną pierś kurczaka i warzywa. Można doprawić do smaku. Złożyć na cztery lub zwinąć w rulon.

Makaron we włoskim stylu
Makaron ten z łatwością można urozmaicać i przygotowywać według tego, co akurat mamy w lodówce do wykorzystania na już. Świetnie sprawdzą się tu różne sery czy pestki. Można go spożywać na ciepło i na zimno, aczkolwiek na zimno smakuje znacznie lepiej.

Składniki:
-makaron świderki 60g
-pomidorki cherry 120g
-czarne oliwki 30g
-mini mozzarella 60g
-pestki dyni 10g
-liście świeżej bazylii do dekoracji
-oliwa 5ml
-pieprz świeżo mielony, sól czosnkowa, zioła prowansalskie

Makaron ugotować al dente. Ugotowany makaron połączyć z przekrojonymi na pół pomidorkami, mozzarellą, oliwkami i liśćmi świeżej bazylii. Doprawić do smaku, skropić oliwą i udekorować pestkami dyni.

Ryż w chińskim stylu
Mrożonek nie należy się bać, wręcz przeciwnie należy zawsze mieć jakąś w swoim zamrażalniku na tak zwaną „czarną godzinę”. Mrożone warzywa są wygodną opcją z której można korzystać poza sezonem.

Składniki:
-ryż 50g
-pierś indyka 150g
-mrożone warzywa np. mieszanka chińska 200g
-olej rzepakowy 10ml
-papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz biały, sól ziołowa, kurkuma

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokroić w niewielkie kawałki, obsmażyć na oleju, a następnie dodać do niego mrożone warzywa. Smażyć do miękkości. Ugotowany ryż dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku.

Te przepisy można dowolnie modyfikować, tak, by zużywać wszystkie zalegające składniki, by można było jeść różnorodnie i cieszyć się smakiem przygotowanych samodzielnie potraw. Warto dbać o to, co się zjada, ponieważ dzięki prawidłowemu żywieniu czujemy się dobrze, możemy utrzymać zdrowie i być pełni sił.

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska – dietetyk, psychodietetyk, pasjonatka nauki prawidłowego odżywiania. Twórczyni konta instagramwego @aleksandrakobylanska na którym dzieli się z obserwatorami pysznymi przepisami, wiedzą i doświadczeniem.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5