Andrzejkowe przekąski
2022-11-16 10:00:00(ost. akt: 2022-11-15 09:53:41)
Wielkimi krokami nadciągają Andrzejki, a to oznacza, że wielu z nas będzie organizowało różnego rodzaju zabawy. Zatem wszelkie kulinarne inspiracje w tym okresie są mile widziane, a więc w tym tekście zaproponuję kilka pysznych i prostych przekąsek, które zaskoczą niejednego gościa. Te przekąski na stole prezentują się doskonale.
CARPACCIO Z BURAKA
Składniki:
-ugotowane buraki 400g
-rukola 20g
-ser feta 70g
-pestki dyni 20g
-oliwa 15ml
-pieprz świeżo mielony, sól czosnkowa
Składniki:
-ugotowane buraki 400g
-rukola 20g
-ser feta 70g
-pestki dyni 20g
-oliwa 15ml
-pieprz świeżo mielony, sól czosnkowa
Sposób przygotowania:
Buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Ozdobić je rukolą, cząstkami fety i pestkami dyni. Całość skropić oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą ziołową.
Buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Ozdobić je rukolą, cząstkami fety i pestkami dyni. Całość skropić oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą ziołową.
TARTINKI NA KRAKERSACH
Składniki:
-krakersy 10szt.
-serek kanapkowy np. ziołowy 40g
-salami 10 plasterków
-oliwki zielone 5szt.
-oliwki czarne 5szt.
Składniki:
-krakersy 10szt.
-serek kanapkowy np. ziołowy 40g
-salami 10 plasterków
-oliwki zielone 5szt.
-oliwki czarne 5szt.
Sposób przygotowania:
Krakersy posmarować serkiem. Ułożyć na nich plasterki salami i połówki oliwek.
Krakersy posmarować serkiem. Ułożyć na nich plasterki salami i połówki oliwek.
SAŁATKA NA STYL CAPRESE
Składniki:
-pomidorki koktajlowe 150g
-mini mozzarella 150g
-czarne oliwki 50g
-pesto 20g
-woda przegotowana 40ml
-pieprz świeżo mielony
Składniki:
-pomidorki koktajlowe 150g
-mini mozzarella 150g
-czarne oliwki 50g
-pesto 20g
-woda przegotowana 40ml
-pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Pomidorki, mozzarellę i oliwki połączyć ze sobą. Sałatkę doprawić świeżo mielonym pieprzem i sosem (wymieszane pesto z wodą).
Pomidorki, mozzarellę i oliwki połączyć ze sobą. Sałatkę doprawić świeżo mielonym pieprzem i sosem (wymieszane pesto z wodą).
PIECZONE FRYTKI WARZYWNE Z SOSEM CZOSNKOWYM
Składniki:
-marchew 200g
-pietruszka 100g
-ziemniaki 300g
-cukinia 250g
-jogurt grecki 150ml
-czosnek 3 ząbki
-koperek suszony, pieprz biały, papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa, tymianek
Składniki:
-marchew 200g
-pietruszka 100g
-ziemniaki 300g
-cukinia 250g
-jogurt grecki 150ml
-czosnek 3 ząbki
-koperek suszony, pieprz biały, papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa, tymianek
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, a następnie pokroić na kształt cienkich frytek razem z cukinią. Warzywa przyprawić (papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa i tymianek). Piec do zarumienienia w temperaturze 200C. Podczas pieczenia warzyw przygotować sos – czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem greckim, białym pieprzem, koperkiem suszonym i solą ziołową. Warzywne frytki serwować z sosem.
Aleksandra Kobylańska
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, a następnie pokroić na kształt cienkich frytek razem z cukinią. Warzywa przyprawić (papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa i tymianek). Piec do zarumienienia w temperaturze 200C. Podczas pieczenia warzyw przygotować sos – czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem greckim, białym pieprzem, koperkiem suszonym i solą ziołową. Warzywne frytki serwować z sosem.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska, dietetyk oraz psychodietetyk efektywnie działający na Instagramie @aleksandrakobylanska. Autorka książek oraz artykułów popularnonaukowych, a także mówca konferencyjny. Na swoim instagramowym profilu dzieli się swoją wiedzą, pasją oraz świetnymi przepisami kulinarnymi.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez