Żywieniowe wybory idealne na jesień
2022-09-26 13:25:00(ost. akt: 2022-09-26 13:23:07)
Jesień jest stanem przejściowym, między bardzo wysoką temperaturą, a tą niską, minusową. Jest to okres, w którym spada nasza odporność i często łapiemy różne infekcje.
Poza tym nasz organizm się wychładza, a więc potrzebujemy wsparcia, celem utrzymania prawidłowej temperatury ciała. Można ogrzewać się za pomocą odpowiedniej odzieży, ale można również tego dokonać poprzez odpowiednie wybory żywieniowe. Mianowicie, wiele produktów ma rozgrzewające działanie. Zatem, niektóre pokarmy idealnie sprawdzą się podczas upałów i są to na przykład jogurty, świeże warzywa i owoce, chłodniki czy koktajle, a inne lepsze będą w okresie jesienno-zimowym. Żywność ma ogromne znaczenie w poprawie naszej odporności, utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała oraz naszego samopoczucia, które jesienią wymaga szczególnej ochrony.
Jesienią warto sięgać po wszelkiego rodzaju zupy, gulasze, owsianki, zapiekanki. Rozgrzewanie się od wewnątrz zadba również o nasz ogólnie rozumiany dobrostan. Warto podkreślić, że rozgrzewające jedzenie powinno być również smaczne, o czym nie powinniśmy zapominać. Dlatego dobrze jest używać przypraw, które mają dobroczynny wpływ. Przyprawy, które idealnie się sprawdzą do doprawiania potraw i jednoczesnego dbania o odporność to między innymi pieprz cayenne, papryka ostra, kumin, imbir, kurkuma oraz curry. Stosowanie ich bardzo fajnie wpływa na smak potraw, nadając im wyrazistość.
Rozgrzewające przepisy:
Owsianka a’la szarlotka (jedna porcja)
Składniki:
-płatki owsiane 50g
-mleko lub napój roślinny 250ml
-jabłko 1szt
-orzechy włoskie 10g
-cynamon
Sposób przygotowania:
Płatki ugotować na mleku do pożądanej konsystencji. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do przygotowanej owsianki razem z cynamonem. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Owsianka a’la szarlotka (jedna porcja)
Składniki:
-płatki owsiane 50g
-mleko lub napój roślinny 250ml
-jabłko 1szt
-orzechy włoskie 10g
-cynamon
Sposób przygotowania:
Płatki ugotować na mleku do pożądanej konsystencji. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do przygotowanej owsianki razem z cynamonem. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Śliwki pod kruszonką (dwie porcje)
Składniki:
-śliwki 300g
-mąka pszenna 5 łyżek
-żółtko
-miękkie masło 1 łyżka
-cukier do smaku
-cynamon
Sposób przygotowania:
Śliwki pokroić w kostkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać cynamonem i dokładnie wymieszać. Mąkę, żółtko, masło i cukier połączyć ze sobą. Powstałe ciasto pokruszyć na śliwki. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180C piekarniku.
Składniki:
-śliwki 300g
-mąka pszenna 5 łyżek
-żółtko
-miękkie masło 1 łyżka
-cukier do smaku
-cynamon
Sposób przygotowania:
Śliwki pokroić w kostkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać cynamonem i dokładnie wymieszać. Mąkę, żółtko, masło i cukier połączyć ze sobą. Powstałe ciasto pokruszyć na śliwki. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180C piekarniku.
Zupa krem z pieczonej dyni (jedna porcja)
Składniki:
-dynia 250g
-cebula 50g
-czosnek 2 ząbki
-jogurt naturalny 30ml
-pestki dyni 10g
-oliwa 10ml
-imbir, kurkuma, pieprz świeżo mielony, sól ziołowa
-wrzątek w razie potrzeby
Sposób przygotowania:
Dynię obrać i pokroić w cząstki. Ułożyć ją na blaszce do pieczenia. Do dyni dołączyć obraną i przekrojoną na 4 części cebulę oraz czosnek. Przyprawić i skropić oliwą. Piec około 50 minut (do miękkości) w temperaturze 180C. Składniki zblendować, gdy zupa będzie zbyt gęsta, to można dodać do niej wrzątek i ponownie chwilę blendować. Krem z dyni podawać z jogurtem naturalnym i pestkami dyni.
Składniki:
-dynia 250g
-cebula 50g
-czosnek 2 ząbki
-jogurt naturalny 30ml
-pestki dyni 10g
-oliwa 10ml
-imbir, kurkuma, pieprz świeżo mielony, sól ziołowa
-wrzątek w razie potrzeby
Sposób przygotowania:
Dynię obrać i pokroić w cząstki. Ułożyć ją na blaszce do pieczenia. Do dyni dołączyć obraną i przekrojoną na 4 części cebulę oraz czosnek. Przyprawić i skropić oliwą. Piec około 50 minut (do miękkości) w temperaturze 180C. Składniki zblendować, gdy zupa będzie zbyt gęsta, to można dodać do niej wrzątek i ponownie chwilę blendować. Krem z dyni podawać z jogurtem naturalnym i pestkami dyni.
Spaghetti w sosie dyniowym z chrupiącym boczkiem (jedna porcja)
Składniki:
-makaron spaghetti 70g
-dynia 200g
-cebula 40g
-mleczko kokosowe 50ml
-boczek wędzony 30g
-oliwa
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, curry, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, po chwili dołączyć obraną i pokrojoną dynię. Dusić do miękkości, dodając odrobinę wody. Dodać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. Sos zblendować i doprawić do smaku. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Makaron połączyć z sosem. Potrawę podawać z chrupiącym boczkiem.
Składniki:
-makaron spaghetti 70g
-dynia 200g
-cebula 40g
-mleczko kokosowe 50ml
-boczek wędzony 30g
-oliwa
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, curry, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, po chwili dołączyć obraną i pokrojoną dynię. Dusić do miękkości, dodając odrobinę wody. Dodać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. Sos zblendować i doprawić do smaku. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Makaron połączyć z sosem. Potrawę podawać z chrupiącym boczkiem.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska, dietetyk oraz psychodietetyk efektywnie działający na Instagramie @aleksandrakobylanska. Autorka książek oraz artykułów popularnonaukowych, a także mówca konferencyjny. Na swoim instagramowym profilu dzieli się swoją wiedzą, pasją oraz świetnymi przepisami kulinarnymi.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez