Truskawkowy sezon w pełni!

2021-06-06 10:00:00(ost. akt: 2021-05-31 20:20:13)
truskawki

truskawki

Autor zdjęcia: pixabay

Sezon na truskawki w pełni. Niestety trwa dość krótko. Rozpoczyna się mniej więcej w połowie maja, a kończy wraz z czerwcem. Dlatego należy korzystać z niego ile się da! Truskawki są ciekawym produktem pod względem kulinarnym.
Można ich używać zarówno do deserów, jak i wytrawnych sałatek. Dodatkowo spożycie truskawek niesie za sobą wiele zalet.

8 powodów, dla których warto spożywać truskawki:

1) Te czerwone owoce w kształcie serca obfitują w wiele witamin. Między innymi, a wręcz przede wszystkim w witaminę C, E i A.
2) Działają moczopędnie, dzięki czemu zapobiegają gromadzeniu wody w organizmie oraz obniżają nadmiar kwasu moczowego.
3) Zawierają spore ilości błonnika. Ich spożywanie zapobiega zaparciom i pomagają oczyszczać jelita ze złogów pokarmowych.
4) Już kilkanaście sztuk truskawek dostarcza spore ilości kwasu foliowego, potasu, cynku, wapnia oraz żelaza.
5) Wykazują się działaniem przeciwnowotworowym, niwelując wolne rodniki.
6) W 100 gramach dostarczają tylko 33 kalorii i są sycące ze względu na błonnik, który się w nich znajduje.
7) Mają pozytywne działanie na mózg, ze względu na zawartość antyoksydantów oraz mangan.
8) Mangan zawarty w truskawkach kontroluje zarówno wydzielanie jak i produkcję insuliny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.


PRZEPISY Z UŻYCIEM TRUSKAWEK

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I PROSCIUTTO

składniki:
-miks sałat 50g
-prosciutto 30g
-truskawki 150g
-gorgonzola 20g
-oliwa z oliwek 5ml
-sos balsamiczny, kilka kropli

Sposób przygotowania:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić w ćwiartki. Na miksie sałat ułożyć porwane w mniejsze kawałki prosciutto, ser gorgonzola oraz truskawki. Sałatkę skropić oliwą i sosem balsamicznym.

LETNI KOKTAJL

składniki:
-mleko koksowe 250ml
-truskawki 250g
-wiórki kokosowe 10g

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i pozbawić ich szypułek. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zmiksować.

ORZEŹWIAJĄCY DESER JOGURTOWY
składniki:
-skyr naturalny 150g
-truskawki 150g
-biszkopty 30g
-gorzka czekolada 5g
-szklanka

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i oczyścić ze szypułek. Na dnie szklanki rozkruszyć biszkopty i wyłożyć na nie pokrojone truskawki, następnie wyłożyć warstwę jogurtu. Deser ozdobić pokruszoną kostką czekolady.


Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B