Pij wodę na zdrowie!
2021-03-04 08:00:00(ost. akt: 2021-03-03 20:41:26)
Nasz organizm składa się w około 70% z wody. Mimo tak dużego jej składu w naszym ciele, wciąż potrzebujemy jej dostarczenia z zewnątrz. Każdego dnia odczuwamy pragnienie i sięgamy po różnego rodzaju kolorowe napoje, często nie zerkając nawet w stronę wody, która jest niezbędna do prawidłowego życia.
„Zwykła” woda okazuje się być niezwykła ze względu na swoje właściwości, które poprawiają jakość naszego zdrowia z każdym łykiem. Zwykło się twierdzić, że powinniśmy spożywać minimum 1,5 litra płynów dziennie, wliczając w to zupy, smoothie czy kawę. A tak naprawdę im więcej wody pijemy, tym lepsze mamy samopoczucie. Spokojnie można zwiększyć ilość wypijanych płynów do 3 czy nawet 4 litrów dziennie. Woda nie zawiera żadnych kalorii w przeciwieństwie do soków czy gazowanych napojów, które niszczą nasze zdrowie i rujnują stan portfela.
Zwykła woda i jej niezwykłe właściwości
Spożywanie wody zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, które są przyczyną silnych dolegliwości bólowych. Dodatkowo każdy jej łyk przyspiesza metabolizm, gasi pragnienie oraz zmniejsza apetyt, co jest bardzo ważne dla osób pozostających w deficycie kalorycznym z chęcią zgubienia zbędnych kilogramów, dlatego w dietetycznym świecie zaleca się wypijanie szklanki wody około 20 minut przed posiłkiem. Gdyby nie ona to trawienie w naszym organizmie byłoby niemożliwe, a błonnik nie miałby możliwości pęcznienia w naszych jelitach. Ponadto woda reguluje ciśnienie krwi, utrzymuje właściwy poziom pH, wspiera pracę mózgu i nawilża skórę. Potrzebujemy jej nie tylko w okresie letnim, ale również zimowym, innymi słowy musimy pić przez cały rok.
Spożywanie wody zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, które są przyczyną silnych dolegliwości bólowych. Dodatkowo każdy jej łyk przyspiesza metabolizm, gasi pragnienie oraz zmniejsza apetyt, co jest bardzo ważne dla osób pozostających w deficycie kalorycznym z chęcią zgubienia zbędnych kilogramów, dlatego w dietetycznym świecie zaleca się wypijanie szklanki wody około 20 minut przed posiłkiem. Gdyby nie ona to trawienie w naszym organizmie byłoby niemożliwe, a błonnik nie miałby możliwości pęcznienia w naszych jelitach. Ponadto woda reguluje ciśnienie krwi, utrzymuje właściwy poziom pH, wspiera pracę mózgu i nawilża skórę. Potrzebujemy jej nie tylko w okresie letnim, ale również zimowym, innymi słowy musimy pić przez cały rok.
Niedobór wody prowadzi do odwodnienie, które bezpośrednio zagraża naszemu życiu. Gdy poczujemy uczucie pragnienia, to znak, że nasz organizm już jest odwodniony w kilku procentach, dlatego warto zwracać uwagę na regularne spożywanie płynów, nawet gdy nie otrzymujemy sygnałów od organizmu.
Objawy odwodnienia:
-niskie ciśnienie krwi
-ciemny kolor moczu
-mgła mózgowa
-przyspieszone tętno
-stan podgorączkowy
-suchość języka
-zmniejszona potliwość lub całkowity jej brak.
Nie ma znaczenia czy dostarczana do organizmu woda jest gazowana, źródlana czy mineralna. Ważny natomiast jest fakt, że nasze ciało ma regularne dostawy płynów, które znacząco wpływają na nasze zdrowie i życie.
Wiele osób ma problemy ze spożyciem wody ze względu na jej zbyt „neutralny” smak, dlatego warto próbować różnych kombinacji i dodawać do wody na przykład plastry zielonego ogórka, które działają orzeźwiająco, cytrusy, które nadają wodzie niebanalny, lekko kwaśny smak lub listki mięty, co zapobiegnie wzdęciom, bólom brzucha i innym problemom związanym z układem pokarmowym.
Objawy odwodnienia:
-niskie ciśnienie krwi
-ciemny kolor moczu
-mgła mózgowa
-przyspieszone tętno
-stan podgorączkowy
-suchość języka
-zmniejszona potliwość lub całkowity jej brak.
Nie ma znaczenia czy dostarczana do organizmu woda jest gazowana, źródlana czy mineralna. Ważny natomiast jest fakt, że nasze ciało ma regularne dostawy płynów, które znacząco wpływają na nasze zdrowie i życie.
Wiele osób ma problemy ze spożyciem wody ze względu na jej zbyt „neutralny” smak, dlatego warto próbować różnych kombinacji i dodawać do wody na przykład plastry zielonego ogórka, które działają orzeźwiająco, cytrusy, które nadają wodzie niebanalny, lekko kwaśny smak lub listki mięty, co zapobiegnie wzdęciom, bólom brzucha i innym problemom związanym z układem pokarmowym.
Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez