Nidzickie seniorki smacznie gotują
2019-12-21 16:30:00(ost. akt: 2019-12-21 16:21:18)
Seniorki z Nidzickiego Uniwersytetu III Wieku już od kilku tygodni przygotowują się do Świąt Bożego Narodzenia. Grupa kulinarna testuje nowe przepisy na potrawy wigilijne, które znajdą się ich na stołach.
Ela, Krysia, Teresa, Hanka, Władzia, Ewa, Teresa, Basia i Irena spotykają się w każdy drugi piątek i gotują różne potrawy.
Przed świętami Bożego Narodzenia przygotowują głównie potrawy wigilijne. Wszystkie seniorki zachowują tradycje związane ze świętami.
Na ich stołach przykrytych białym obrusem zawsze stoi dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa. Jest też 12 postnych dań.
Tradycyjnie jest ryba po grecku, pierogi bezmięsne, barszcz z uszkami, krokiety, śledzie, zupa śledziowa, kluski z makiem, zupa owocowa z suszonych owoców, sałatka owocowa, karp smażony, ryż zapiekany z jabłkami, zapiekanka ziemniaczana ze śledziem.
Wśród wymienionych potraw są takie, których panie nauczyły się podczas spotkań grupy kulinarnej i tak im posmakowały, że wprowadziły je na swój stół wigilijny.
Grupę kulinarną założyły w marcu 2017 roku. Jej liderem jest Władzia Zagrobska. Działa także druga sekcja kulinarna, której przewodzi Teresa Pel. Na początku funkcjonowała jedna sekcja kulinarna, ale chętnych było dużo i nie było już miejsc. — Postanowiłam założyć drugą — mówi Władzia.
Połączyło ich zamiłowanie do gotowania, chęć nauczenia się czegoś nowego. Każda z nich tak naprawdę przyrządzała potrawy, które pamiętała z dzieciństwa, których nauczyła się od mamy i babci. Tylko Teresa jest zawodową kucharką. Pozostałe panie są samoukami w sztuce kulinarnej.
— Ja tak naprawdę zapisałam się do tej grupy, bo chciałam się nauczyć gotować. U mnie w domu gotowaniem zajmował się mąż i kiedy go zabrakło musiałam posiłki przygotowywać sama. Największym problemem dla mnie było zrobienie pierogów, klusków śląskich. Dzięki uczestnictwu w tych zajęciach kulinarnych potrafię gotować smacznie i zdrowo — mówi Krystyna.
Panie uczą się jedna od drugiej, poznają tajniki gotowania, nowe przepisy. Zazwyczaj gotują takie potrawy, których nigdy nie robiły. Wyszukują przepisy w internecie, podglądają w telewizji programy kulinarne, wybierają określone dania i same je wykonują. — Co 2 tygodnie w piątki spotykamy się w kuchni w MOPS-ie, przynosimy zakupy, dzielimy pracę i zaczynamy przygotowywać potrawę.
Najważniejszy jednak moment tych spotkań, to wspólne jedzenie tego, co przyrządziłyśmy. Jest to dla nas ważne, bo wiele z nas jest samotnych i nie ma okazji do celebrowania posiłków wspólnie z rodziną. Cieszymy się tym, że możemy spokojnie posiedzieć, zjeść, porozmawiać i omówić co będziemy gotowały podczas następnego spotkania — mówią seniorki.
Poza tym te spotkania to nawiązywanie głębokich przyjaźni. — Wiemy, że zawsze jedna może liczyć na drugą, że jedna drugiej pomoże — zapewniają.
W ostatnich tygodniach panie przygotowywały kapustę wigilijną, łazanki, zapiekankę ziemniaczaną ze śledziem, zupę śledziową.
W ostatnich tygodniach panie przygotowywały kapustę wigilijną, łazanki, zapiekankę ziemniaczaną ze śledziem, zupę śledziową.
NIETYPOWE PRZEPISY NA DANIA WIGILIJNE
Kotlety ziemniaczano - grzybowe
Składniki:
1 kg ziemniaków
400 dag pieczarek
2 jajka
2 cebule
3 łyżki mąki
sól, pieprz, olej
Ziemniaki ugotować, zmielić, pieczarki drobno pokroić i usmażyć z cebulą. Wymieszać z ziemniakami, jajkami, mąką. Odstawić na 10 minut, a następnie z masy ziemniaczano-pieczarkowej uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Zapiekanka ziemniaczano- śledziowa
1 kg ziemniaków
400 dag pieczarek
2 jajka
2 cebule
3 łyżki mąki
sól, pieprz, olej
Ziemniaki ugotować, zmielić, pieczarki drobno pokroić i usmażyć z cebulą. Wymieszać z ziemniakami, jajkami, mąką. Odstawić na 10 minut, a następnie z masy ziemniaczano-pieczarkowej uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Zapiekanka ziemniaczano- śledziowa
Składniki:
1 kg ziemniaków
4 cebule
3 marchewki
1 kg płatów śledziowych
listek laurowy, ziele angielskie, pieprz
1 kg ziemniaków
4 cebule
3 marchewki
1 kg płatów śledziowych
listek laurowy, ziele angielskie, pieprz
Ziemniaki, marchewki, cebule obrać, pokroić na plastry, w naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ziemniaki, śledzie, marchewka i kolejne warstwy aż do wyczerpania produktów. Przygotowujemy na oleju zasmażkę z mąki i zalewamy nią ułożone produkty. Można dodać trochę wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.
Niezawodne ciasto na pierogi
Składniki:
1 kg mąki
2 szklanki dobrze bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
1 kg mąki
2 szklanki dobrze bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, dodać farsz i ugotować.
roz
roz
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez