Cichy zabójca znów atakuje
2016-10-14 07:00:00(ost. akt: 2016-10-13 10:46:40)
Rozpoczął się sezon grzewczy, a co za tym idzie wzrosło ryzyko zatrucia tlenkiem węgla. W roku poprzednim strażacy interweniowali 15 razy przy pożarach sadzy w przewodach kominowych, 10 razy przy zdarzeniach z wystąpieniem czadu, otrzymali także 5 zgłoszeń dotyczących podejrzenia obecności innego gazu w budynkach.
— Tlenek węgla potocznie zwany czadem jest gazem silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym, nieco lżejszym od powietrza, co powoduje, że łatwo się z nim miesza i w nim rozprzestrzenia. Powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw m.in.: drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, propanu, węgla, ropy, spowodowanego brakiem odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnej do zupełnego spalania.
Może to wynikać z braku dopływu świeżego powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni — informuje asp. sztab. Andrzej Osowski.
Jest to szczególnie groźne w mieszkaniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na zimę. Czad powstaje także często w czasie pożaru. Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym dla człowieka. Dostaje się do organizmu przez układ oddechowy, a następnie jest wchłaniany do krwiobiegu. W sezonie grzewczym 2015/2016 jednostki pięciokrotnie interweniowały przy zdarzeniach związanych z wyczuwalnym innym gazem (metan, propan-butan) w budynkach.
— Najczęstszą przyczyną takich zagrożeń były awarie kuchenek gazowych i niedokręcenia kurków w kuchence gazowej albo butli. Są to bardzo niebezpieczne sytuacje ze względu na to, że wspomniane gazy po osiągnięciu odpowiedniego stężenia z powietrzem i dostarczeniu źródła zapłonu - wybuchają — mówił Andrzej Osowski. Należy dodać, że w odróżnieniu do tlenku węgla, metan i propan-butan są gazami wonnymi i wyczuwalnymi w powietrzu.
Zapewnij dopływ świeżego powietrza
— W przypadku zaczadzenia w pierwszej kolejności należy zapewnić dopływ świeżego, czystego powietrza.
Powinniśmy jak najszybciej wynieść osobę poszkodowaną w bezpieczne miejsce, na świeże powietrze, a także rozluźnić poszkodowanemu ubranie – rozpiąć pasek, guziki, ale nie rozbierać go, gdyż można doprowadzić w ten sposób do jego przemarznięcia. Ponadto należy wezwać służby ratownicze (pogotowie ratunkowe – 999, straż pożarna – 998 lub 112) — tłumaczy Andrzej Osowski.
Jeśli po wyniesieniu na świeże powietrze zaczadzony nie oddycha, należy niezwłocznie przystąpić do wykonania sztucznego oddychania i masażu serca.
Jak zapobiegać zatruciu
— Przede wszystkim należy zapewnić możliwość stałego dopływu świeżego powietrza do paleniska (pieca gazowego, kuchenki gazowej, kuchni węglowej lub pieca) oraz swobodny odpływ spalin — tłumaczy Andrzej Osowski.
Ponadto należy pamiętać o dokonywaniu okresowych przeglądów instalacji wentylacyjnej, przewodów kominowych oraz ich czyszczeniu (gdy używasz węgla i drewna należy to robić nie rzadziej, niż raz na 3 miesiące, gdy używasz gazu ziemnego czy oleju opałowego – nie rzadziej, niż raz na 6 miesięcy, zarządca budynku lub właściciel ma obowiązek m.in. przeglądu instalacji wentylacyjnej nie rzadziej niż raz w roku).
Pamiętaj również by uchylić okno w mieszkaniu, gdy korzystasz z jakiegokolwiek źródła ognia (pieca gazowego z otwartą komorą spalania, kuchenki gazowej lub węglowej). Nie zasłaniaj kratek wentylacyjnych i otworów nawiewnych. Przy instalacji urządzeń i systemów grzewczych korzystaj z usług wykwalifikowanej osoby. Użytkuj sprawne technicznie urządzenia, w których odbywa się proces spalania; zgodnie z instrukcją producenta kontroluj stan techniczny urządzeń grzewczych. W przypadku wymiany okien na nowe, sprawdź poprawność działania wentylacji.
Często wietrz pomieszczenie, w którym odbywa się proces spalania, zainstaluj czujki tlenku węgla. Nie zostawiaj samochodu w garażu z włączonym silnikiem, nawet jeżeli drzwi do garażu pozostają otwarte.
Objawy zatrucia tlenkiem węgla:
* lekki ból *mdłości *wymioty *ogólne zmęczenie i osłabienie *nasilający się ból głowy *senność *zaburzenia świadomości i równowagi *trudności z oddychaniem *oddech przyśpieszony *zaburzenia rytmu serca *drgawki *utrata przytomności
* lekki ból *mdłości *wymioty *ogólne zmęczenie i osłabienie *nasilający się ból głowy *senność *zaburzenia świadomości i równowagi *trudności z oddychaniem *oddech przyśpieszony *zaburzenia rytmu serca *drgawki *utrata przytomności
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
![](https://m.wm.pl/gofiles/TGND_01.jpg)
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)
Palenie obierek ziemniaków oczuszcza kominy #2088480 | 88.156.*.* 14 paź 2016 07:05
Ludzie, co jakiś czas przepalcie w piuecu czy koinku obierki z ziemniaków. Bedzie leciał z komina niebieski dym a wasze koniny zostaną przeczyszczone i uratujecie swoje zycie Prosta STARA METODA. Kiedyś ludzie byli niewykształceni ale mądrzy a dziś ..... głupie wykształciuchy o niczym nie maja pojęcia
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)