Czekoladowe brownie z piankami Marshmallow i solonym karmelem

2016-05-14 10:00:00(ost. akt: 2016-05-12 10:12:19)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Nadeszła pora na coś MEGA słodkiego! To ciasto chodziło za mną od dawna. Prawdziwy, amerykański klasyk wśród czekoladowych łakoci. Pamiętam, jak na studiach mieliśmy zajęcia z czekolady. Uwielbiałam je! Pan cukiernik, Krzysztof, czarował jak czarodziej i ze zwykłej czekolady przygotowywał desery, których wcześniej moje podniebienie nie znało. Suflety, pralinki, czekoladki…. Było tam też czekoladowe brownie. Od tamtej pory nie piekłam niczego z czekoladą. A dziś postanowiłam znów sięgnąć po czekoladę, ale by trochę zaskoczyć najbliższych brownie zapiekłam z piankami, a po upieczeniu oblałam solonym karmelem. Wyszło baaardzo słodkie! Koniecznie posmakujcie – zapraszam!
Receptura na niska tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na ciasto:
200 g gorzkiej czekolady 70 – 80% zawartości kakao
100 g cukru brązowego
150 g mąki pszennej
200 g masła prawdziwego 82 % zawartości tłuszczu
6 jaj rozmiar M
90 g pianek Marshmallow

Solony karmel:

200 g cukru
150 g śmietanki 30 %
100 g masła prawdziwego 82 % zawartości tłuszczu

DO DZIEŁA!

CIASTO:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W oddzielnej misce wybić jaja, zacząć miksować. Dodawać stopniowo cukier na przemian z mąką. Gdy masa będzie jednolita, gładka i pojawią się pęcherzyki powietrza, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wszystko razem połączyć łyżką, bądź mikserem na wolnych obrotach przez maksymalnie minutę. Ciasto przelać do niskiej tortownicy (bądź blaszki) o średnicy 23 cm. Na wierzch powtykać pianki, by zanurzyły się do połowy w masie czekoladowej. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 15-18 minut. Gotowe ciasto oblać solonym karmelem.

Jak zrobić karmel?
Do garnuszka wsypujemy cukier, po czym mieszamy powoli, by się nie przypalił. Najlepiej robić to silikonową łopatką, gdyż wtedy mamy pewność, że wszystko dobrze wymieszamy. Gdy zaczną tworzyć się grudki z cukru musimy być uważni, gdyż za chwilę cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy. Do płynnego, brunatnego karmelu dorzucamy masło, a gdy ono się rozpuści powoli dolewamy śmietankę. Gdy wszystko się połączy dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy. SMACZNEGO! :)


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5