Wielkanocna babka cynamonowo-pomarańczowa

2016-03-26 10:00:00(ost. akt: 2016-03-24 13:40:18)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Przed nami święta Wielkanocne. W każdym domu zrobi się tłoczno, a po porannej mszy zasiądziemy do uroczystego śniadania. Po czasie Wielkiego Postu nadejdzie tez pora na słodkie pałaszowanie! W te święta na pewno nie może zabraknąć Wielkanocnej Baby, która nie tylko zasmakuje wszystkim, ale stanie się również piękną ozdobą świątecznego stołu! Zapraszam Was dziś na piaskową babkę z lekką nutką korzennych przypraw, przełamaną słodyczą i kwaskowatością soczystej pomarańczy!
Składniki:

• 150 g masła
• ½ szklanki cukru
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 2 jaja rozmiar L
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka prawdziwego kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
• 120 ml mleka
• Skórka otarta z pomarańczy
• ½ łyżeczki cynamonu mielonego

Do dekoracji: lukier, figi suszone do dekoracji, kandyzowana skórka z pomarańczy

DO DZIEŁA!

Masło, o temperaturze pokojowej, utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Dalej miksować. Następnie dodawać po łyżce mąkę pszenną. Cały czas ucierać. Dodać proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać ciasto. Dodać mleko i otartą skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać delikatnie do ciasta. Razem wszystko wymieszać.

Formę na babkę wysmarować masełkiem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 60 minut (do suchego patyczka :) Upieczoną babę ostudzić, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ozdobić lukrem, kandyzowaną skórką z pomarańczy i plastrami suszonej figi.




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5