Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany

2015-10-17 14:00:00(ost. akt: 2015-10-17 14:09:15)

Autor zdjęcia: Sajkofanka Smaku

Śniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym.
Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga. Koniecznie musicie zasmakować w koktajlu z dodatkiem królowej kasz – kochanej jaglanki!

Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany

Składniki:

– 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

– 2 garści świeżych lub mrożonych jagód

– kilka listków świeżej bazylii i mięty

– 250 ml mleczka kokosowego

– 1 łyżeczka prawdziwego kakao

– 1 łyżka brązowego cukru

– 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego

Kaszę jaglaną przelewamy na gęstym sicie wrzątkiem. Podprażamy ją w suchym garnku i gotujemy pod przykryciem w wodzie w proporcji 1:2. Potraw to około 15 minut. Ugotowaną kaszę studzimy.

Do wysokiego naczynia wrzucamy lekko rozmrożone i oczyszczone jagody, listki bazylii i mięty. Wsypujemy kaszę jaglaną, kakao, cukier brązowy i miód. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pijemy na zdrowie! :)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5