Tatar wołowy z whisky i sosem sojowym
2015-07-18 11:40:00(ost. akt: 2015-07-18 11:41:26)
Bardzo lubię, gdy surowe mięso wołowe ma odpowiednio skomponowane dodatki, które sprawiają, że chce się więcej i więcej. Jest to szczególnie ważne przy wołowinie, która jest moim ulubionym mięsem, i do jedzenia którego zachęcam Was ponownie.
Poniższa receptura jest moją alternatywną propozycją na niecodzienną wersję klasycznego tatara. Konkretna, zdecydowana, smaczna.
Skusicie się?
Tatar wołowy z dodatkiem whisky i sosu sojowego
Składniki na jedną porcję:
– 100g mięsa wołowego z udźca
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka dobrej whisky
– 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 łyzka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka wody
– 1 łyżeczka sosu ostrygowego
– świeżo mielony pieprz
– świeżo mielona sól
– szczypta ziół prowansalskich
Dodatki:
– 3 małe ogóreczki z chili
– 1 mała cebulka biała
– szczypiorek
Mięso wołowe dobrze posiekać, żeby nie było błonałe. Najpierw mięso tniemy w plasterki w poprzek włókien, a póniej dokładnie siekamy, najlepiej tworząc paski, a dopiero potem coraz drobniejsze mięso.
Posiekany udziec doprawiamy: whisky, sosem sojowym, wodą, musztardą Dijon, olejem rzepakowym, pieprzem, solą, ziołami, sosem ostrygowym.
Cebulkę i ogóreczka konserwowego kroimy w drobną kosteczkę. Zdobimy szczypiorkiem.
Możecie dodać również grzybki marynowane, zjeść w towarzystwie żółtka.
SMACZNEGO!
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
![](https://m.wm.pl/gofiles/GOOL_01.jpg)
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)