Kasza jaglana/ roszponka/ kozi ser
2015-05-23 10:00:00(ost. akt: 2015-05-18 19:20:38)
Uwiódł mnie ostatnio kozi ser… Z dodatkiem zieleniny i kaszy jaglanej tworzy zacną kompozycję, która smakuje i syci na dłużej. Zapraszam na moją sałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia!
Sałatka z roszponką, kasza jaglaną i kozim serem
Składniki na 2 porcje:
Kasza:
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 1,5 szklanki wody
– łyżeczka sosu sojowego
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 1,5 szklanki wody
– łyżeczka sosu sojowego
Sałatka:
– 100g roszponki
– 100g koziego sera (roladka)
– 1 gruszka
– 4 figi suszone
– garść ziaren słonecznika
– 100g roszponki
– 100g koziego sera (roladka)
– 1 gruszka
– 4 figi suszone
– garść ziaren słonecznika
Dresing:
– 2 owoce pomarańczy
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu winnego
– 2 owoce pomarańczy
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu winnego
Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku.
Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła).
Dressing:
Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać.
A na koniec…
Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi. Na koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika.
Zajadać pyszności! :)
Sajkofanka Smaku
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)