Pate z kurzych wątróbek
2015-04-02 12:00:00(ost. akt: 2015-03-26 12:30:39)
Pâté to inaczej pasztet, tylko nieco bardziej wykwintny, przygotowany w zaledwie pół godziny, bez pieczenia. Bardzo delikatny, doskonały do smarowania. Idealny nie tylko na wielkanocny Możecie zaserwować go na chrupiącej grzance lub zabrać na kanapkę do pracy. stół. Ja najbardziej lubię zajadać go na samo z konfiturą z czerwonej cebuli lub żurawiny, bądź domowym ogórkiem kiszonym. Oby i Wam zasmakował!
Pate z kurzych wątróbek
- 500g wątróbek drobiowych
- 150g masła prawdziwego 82%tł.
- 2 cebule białe lub czerwone
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- 20ml łyżka miodu akacjowego
- 50ml brandy
- 50ml octu balsamicznego
- cukier, sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 500g wątróbek drobiowych
- 150g masła prawdziwego 82%tł.
- 2 cebule białe lub czerwone
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- 20ml łyżka miodu akacjowego
- 50ml brandy
- 50ml octu balsamicznego
- cukier, sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Na dużej patelni rozpuszczamy pół porcji masła, które mamy w przepisie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wątróbkę i smażymy przez około 5 minut (tak, żeby z wierzchu się ścięły, a w środku były lekko kremowe). Podlewamy brandy, octem balsamicznym, chwilę podsmażamy. Odstawiamy na bok. Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałą porcję masła i smażymy cebule pokrojone w kostkę, które usmażone dodajemy do wątróbek. Wszystko razem doprawiamy tymiankiem i miodem, po czym miksujemy blenderem na gładki mus. Doprawiamy solą, cukrem i pierzem do smaku.
Jeśli pasztet wyda Wam się zbyt delikatny, wmiksujcie w niego jeszcze więcej masła, a wtedy nabierz kremowości. Gotową masę przekładamy do małych foremek lub jednej dużej formy (najlepiej wyłożonej folią spożywczą, co ułatwi wyjmowanie) i wstawiamy do lodówki na noc, by pasztet ładnie się połączył. Podajemy na samo z żurawiną lub na kanapkę.
SMACZNEGO!
Sajkofanka Smaku
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
SmakuFan #1706359 | 78.131.*.* 5 kwi 2015 09:31
Wczoraj zrobiłem pate, ale trzymając się Pani przepisu. Wyszło naprawdę pyszne, kremowe, delikatne, po prostu bajka :) Zastąpiłem tylko cały cukier miodem, i wiem że będę to pate robić częściej. Pięknie dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt :)
odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
SmakuFan #1704604 | 78.131.*.* 2 kwi 2015 20:39
Pięknie dziękuję za przepis, chodziło mi takie coś po głowie od dłuższego czasu, smak pate został gdzieś w pamięci z dawnych czasów wizyt na zachodzie... Rozważam tylko jego modernizację poprzez dodanie niezbyt dużej ilości wątróbki wieprzowej, pokrojonej w drobną kostkę, by trochę zmienić fakturę pate. Żurawina do tego to absolutna rewelacja :) Wesołych, radosny i pysznych Świąt Pani Nataszo :)
odpowiedz na ten komentarz