Przysmak prosto z Gruzji!
2015-01-31 10:00:00(ost. akt: 2015-02-04 09:55:37)
W Gruzji nigdy nie byłam. Kiedyś zdarzyło mi się jedynie spróbować jej smaków w warszawskiej restauracji. Niezwykle ciekawe jest poznawanie nowych smaków, zwłaszcza tych, które królują na stołach różnych rejonów świata.
Wzięłam zatem sprawy w swoje ręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie ulubiony sos. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :)
Chaczapuri ze szpinakiem
Ciasto:
300 g mąki
100 ml mleka
suszone drożdże łyżeczka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
300 g mąki
100 ml mleka
suszone drożdże łyżeczka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Nadzienie:
opakowanie szpinaku mrożonego
pół kostki sera typu feta
ostra papryka
chili pieprz cayenne
sól, pieprz
opakowanie szpinaku mrożonego
pół kostki sera typu feta
ostra papryka
chili pieprz cayenne
sól, pieprz
Sałata:
- rukola
- pomidor czerwony
- pomidor czarny
- papryka
- żółta ostra papryczka
- ząbek czosnku
- oregano
- sól, pieprz
- oliwa
- rukola
- pomidor czerwony
- pomidor czarny
- papryka
- żółta ostra papryczka
- ząbek czosnku
- oregano
- sól, pieprz
- oliwa
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 150 g
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- świeżo siekany koperek
- sól, pieprz
- jogurt naturalny 150 g
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- świeżo siekany koperek
- sól, pieprz
Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
W tym czasie na patelni rozmrażamy szpinak i przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu.
Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy, po czym wykładamy na talerz. Najpierw rukola, następnie pomidorki z papryką, a na koniec polewamy oliwą.
Składniki na sos blendujemy. Wracamy do ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy farsz i zawijamy brzegi do środka, a następnie przyciskamy, by się dobrze połączyły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasz placek. Smażymy na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby te czynność powtórzyć przynajmniej 3 razy.
Za każdym obrotem możemy posmarować trochę oliwą nasz placek, aby się nie przypalił. Na koniec jednak lepiej trochę dłużej go podsmażyć, gdyż stanie się baardzo chrupiący :) A później już tylko pokroić, podać z dodatkiem sałatki i sosu czosnkowego. Pyszności!
Sajkofanka Smaku
Jeśli macie dodatkowe 1,23zł w kieszeni, chętnie zaglądacie na mojego bloga, i chcielibyście odrobinę wesprzeć mnie w dalszych podbojach - zapraszam Was do oddania na mnie głosu w konkursie na Bloga Roku 2014 Emotikon smile
By zagłosować wystarczy wysłać SMS na numer 7122, w treści podając numer bloga E11397. Pamiętajcie, aby nie wstawiać w treść SMS-a spacji! Smaczne dziękuję - Natasza
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na nidzica.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez