Zamek w Nidzicy miejscem debaty o zdrowej żywności

2025-10-06 09:47:46(ost. akt: 2025-10-06 10:22:20)

Autor zdjęcia: Olga Borkowska

W piątek, 3 października, na zamku w Nidzicy odbyła się konferencja naukowa. Jej celem było zwiększenie świadomości społecznej wśród mieszkańców gminy Nidzica w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności lokalnej.
Sala widokowa nidzickiego zamku po brzegi wypełniła się słuchaczami. Zdecydowaną większość stanowili uczniowie nidzickich szkół. Po oficjalnym otwarciu konferencji przez burmistrza Nidzicy głos zabrał prof. Szymon Ossowski z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Wykład był niezwykle ciekawy, poruszał kwestie dezinformacji oraz mitów w przestrzeni publicznej, a zwłaszcza w sieci. Zwrócił uwagę jak ważna jest edukacja medialna wśród dzieci i młodzieży, które w Internecie mają styczność z fake newsami, hejtem oraz oszustwami. Przestrzegał, aby informacje na każdy temat czerpać z wiarygodnych i rzetelnych źródeł.

Następnie Joanna Wiercioch oraz Joanna Materna z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie prowadziły warsztaty o etykiecie żywności dla dzieci ze szkół podstawowych. Mówiły jak ważne jest czytanie etykiet oraz sprawdzanie składów produktów przed ich zakupem. Przygotowały również krzyżówkę dla publiczności.

Dr hab. Paweł Kowalczyk i dr hab. Grzegorz Bełżecki z Polskiej Akademii Nauk przeprowadzili warsztaty pt. „Mikroświat w mojej szkole – czego nie zobaczysz na smartfonie”. Uczniowie byli bardzo zainteresowani badaniem swojej własnej mikrobioty w jamie ustnej.

Kolejnym prelegentem był dr Aleksander Koźmiński, który opowiadał jaki wpływ na jakość żywności ma woda i gleba oraz z czym zmagają się rolnicy w codziennej pracy, aby produkty były jak najlepszej jakości.

Na zakończenie konferencji dr hab. Piotr Kwiatkiewicz z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu wskazał zależność pomiędzy jakością, a kosztami żywności. Im lepszą jakościowo żywność chcemy kupować, tym większą cenę musimy za nie zapłacić.

Na zakończenie przemawiał burmistrz Nidzicy Jacek Kosmala. Wspominał, że konferencja miała na celu zwrócenie uwagi na to co jemy i kupujemy. Aby wszyscy wybierali zdrowe i bezpieczne pożywienie - zwłaszcza młodzież.




2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B