Coraz więcej Polaków je jabłka regularnie

2025-02-09 07:00:00(ost. akt: 2025-02-06 11:14:19)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Od stycznia 2025 jabłka są oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, od lat hitem eksportu i najpopularniejszym owocem w naszym kraju.
Jabłka są na fali. Co najistotniejsze, rośnie liczba osób regularne jedzących jabłka. Wzrosła ona „styczeń do stycznia” o 1,3 mln osób, zbliża się do 10 mln.

10 mln to poziom 1/3 populacji, która ma wyrobiony nawyk regularnej konsumpcji. Jest on najwyższy w Europie. Wg. badań Prognosfruit regularnie spożywa jabłka co trzeci Polak (33%) i co czwarty Europejczyk (25%).

Polska jest także największym producentem jabłek w Unii i największym ich eksporterem na świecie.

Z tych wszystkich powodów, w styczniu jabłko zostało oficjalnym owocem półrocznego przewodnictwa Polski w Radzie UE. To powód do dumy i okazja by lepiej zrozumieć „co posiadamy”.

W styczniu 2025 roku jabłka jadło 86% Polaków, to 28,3 mln osób. Wśród nich, według deklaracji, ponad 9,7 mln to ci, którzy jabłka jedli regularnie. Ta grupa zwiększyła się „styczeń do stycznia” aż o 1,3 mln.

W styczniu br. 11% Polaków jadła jabłka „codziennie lub prawie codziennie” a kolejne 19% 4-5 razy w tygodniu. W sumie ponad 30%. W styczniu 2024 roku 9% badanych jadło jabłka „codziennie lub prawie codziennie” i 17% 4-5 razy w tygodniu. W sumie to 26% populacji. Wzrosty zanotowano w obu grupach.
Polska jest jednym z głównych producentów owoców i warzyw w Europie. Jabłek trzecim na świecie. Sama konsumpcja owoców ciągle nie jest naszą mocną stronę.
Jemy ich w Polsce o jedną trzecią mniej niż unijna średnia. Mieszkańcy Beneluksu, Francji, Włoch, Austrii, Grecji, Wielkiej Brytanii i Irlandii — jedzą owoców dwa razy więcej niż Polacy.
PAP

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B