Wiosenne grillowanie w lżejszym wydaniu
2024-05-05 09:00:00(ost. akt: 2024-04-28 16:31:13)
Słoneczna pogoda zachęca do wybrania się ze znajomymi na grilla. Zazwyczaj pierwszym naszym skojarzeniem są grillowane kiełbasy i karkówka, czyli mięsa które należy ograniczać ze względu na ryzyko rozwoju chorób miażdżycowych, wzrost cholesterolu, zwiększenie wystąpienia niektórych nowotworów czy ilość tłuszczów nasyconych.
Dodatkowo, kiełbasy są produktem wędzonym i zawierają duże ilości soli. Dlatego mając możliwość lepiej wybrać inne rodzaje mięs lub produktów na grilla.
Pamiętajmy, że nawet bez tradycyjnej karkówki i kiełbasy posiłek z grilla może być pyszny. Istnieje ogromny wybór różnych produktów, które można przygotować w łatwy i smaczny sposób. Warto grillowane mięsa połączyć z sałatkami lub/i grillowanymi warzywami.
Pamiętajmy, że nawet bez tradycyjnej karkówki i kiełbasy posiłek z grilla może być pyszny. Istnieje ogromny wybór różnych produktów, które można przygotować w łatwy i smaczny sposób. Warto grillowane mięsa połączyć z sałatkami lub/i grillowanymi warzywami.
Grillowane skrzydełka w marynacie jogurtowej
Składniki (na 2 porcje):
-skrzydełka z kurczaka 6szt.
-jogurt naturalny 75g
-musztarda 25g
-ulubione przyprawy (polecam pieprz ziołowy, czosnek granulowany, paprykę wędzoną, cebulę suszoną)
Składniki (na 2 porcje):
-skrzydełka z kurczaka 6szt.
-jogurt naturalny 75g
-musztarda 25g
-ulubione przyprawy (polecam pieprz ziołowy, czosnek granulowany, paprykę wędzoną, cebulę suszoną)
Sposób przygotowania:
Jogurt, musztardę i przyprawy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Mięso zamarynować (najlepiej dzień przed grillem) i grillować do miękkości i zarumienienia.
Jogurt, musztardę i przyprawy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Mięso zamarynować (najlepiej dzień przed grillem) i grillować do miękkości i zarumienienia.
Pierś indyka marynowana w cytrynach
Składniki (na 4 porcje):
-pierś indyka 500g
-cytryny 2szt.
-miód 25g
-oliwa 20ml
-ulubione przyprawy (polecam pieprz świeżo mielony, paprykę ostrą, kurkumę)
Składniki (na 4 porcje):
-pierś indyka 500g
-cytryny 2szt.
-miód 25g
-oliwa 20ml
-ulubione przyprawy (polecam pieprz świeżo mielony, paprykę ostrą, kurkumę)
Mięso pokroić na kształt kotletów, ułożyć w pojemniku i dodawać kolejno: miód, oliwę, przyprawy i cząstki cytryny. Marynować kilka godzin (a najlepiej dobę). Mięso grillować do miękkości i zarumienienia.
Dorsz ziołowy
Składniki (na 2 porcje):
-dorsz, filet 300g
-oliwa 20ml
-natka pietruszki, 2 gałązki,
-tymianek, rozmaryn, pieprz biały
Składniki (na 2 porcje):
-dorsz, filet 300g
-oliwa 20ml
-natka pietruszki, 2 gałązki,
-tymianek, rozmaryn, pieprz biały
Sposób przygotowania:
Rybę zamarynować w oliwie i przyprawach, udekorować natką pietruszki i schować do lodówki na kilka godzin (najlepiej zamarynować dzień wcześniej). Rybę piec na tacce do pieczenia ok. 15 minut, aż będzie miękka.
Rybę zamarynować w oliwie i przyprawach, udekorować natką pietruszki i schować do lodówki na kilka godzin (najlepiej zamarynować dzień wcześniej). Rybę piec na tacce do pieczenia ok. 15 minut, aż będzie miękka.
Miodowe tofu
Składniki (na 2 porcje):
-tofu naturalne op.
-miód pszczeli 30g
-sezam 10g
-oliwa 10ml
-ulubione przyprawy (polecam paprykę wędzoną, cebulę suszoną, pieprz czosnkowy)
Składniki (na 2 porcje):
-tofu naturalne op.
-miód pszczeli 30g
-sezam 10g
-oliwa 10ml
-ulubione przyprawy (polecam paprykę wędzoną, cebulę suszoną, pieprz czosnkowy)
Sposób przygotowania:
Tofu pokroić w plastry grubości ok. 0,5cm. Miód połączyć z oliwą, przyprawami i sezamem. Marynatą posmarować tofu, grillować do zarumienienia.
Tofu pokroić w plastry grubości ok. 0,5cm. Miód połączyć z oliwą, przyprawami i sezamem. Marynatą posmarować tofu, grillować do zarumienienia.
Sezonowa sałatka grillowa
Składniki (na 4 porcje):
-szparagi zielone 250g
-rzodkiewka pęczek
-ogórek gruntowy szt.
-pomidory cherry 200g
-koperek ¼ pęczka
-oliwa 30ml
-ulubione przyprawy (polecam sól ziołową, paprykę słodką, pieprz świeżo mielony)
Składniki (na 4 porcje):
-szparagi zielone 250g
-rzodkiewka pęczek
-ogórek gruntowy szt.
-pomidory cherry 200g
-koperek ¼ pęczka
-oliwa 30ml
-ulubione przyprawy (polecam sól ziołową, paprykę słodką, pieprz świeżo mielony)
Oderwać zdrętwiałą końcówkę szparagów, a następnie pokroić je na kawałki ok 1,5cm i ugotować we wrzątku do miękkości. Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki, a pomidorki przekroić na pół. Koperek posiekać. Składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku i skropić oliwą.
Uwaga: do sałatki można dodać mozzarellę lub ser feta.
Uwaga: do sałatki można dodać mozzarellę lub ser feta.
Grill może posłużyć nam za smaczny i odżywczy posiłek. By czuć satysfakcję z przyrządzanych potraw nie ma konieczności bazowania tylko na „tradycyjnych” pokarmach. Warto o tym przekonać się samemu, przygotowując powyższe przepisy.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – dietetyk, psychodietetyk, pasjonatka nauki prawidłowego odżywiania. Twórczyni konta instagramwego @aleksandrakobylanska, na którym dzieli się z obserwatorami pysznymi przepisami, wiedzą i doświadczeniem.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez