Smacznie w Święta Wielkanocne. Przepisy świąteczne
2024-03-28 13:00:00(ost. akt: 2024-03-28 09:51:47)
Święta Wielkanocne oprócz wymiaru religijnego stwarzają nam okazję do rodzinnych spotkań przy stole. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Praktyczne Panie z Brodowa dzielą się kilkoma przepisami na świąteczne (i nie tylko świąteczne) pyszności. Życzymy smacznego!
Schab pieczony z jabłkiem:
1½ kg - schabu bez kości
1 łyżka - majeranku
1 łyżka - soli
1 łyżka - pieprzu
1 łyżka - oleju do smażenia
1½ kg - schabu bez kości
1 łyżka - majeranku
1 łyżka - soli
1 łyżka - pieprzu
1 łyżka - oleju do smażenia
Sos
1 - cebula
4 – jabłka
1 - cebula
4 – jabłka
Przygotowanie:
• Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem (zamiast majeranku można dać tymianek) i dokładnie natrzeć mięso. Schować do lodówki na 0,5 godziny.
• Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to, by "zamknąć" mięso). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki (lub brytfanki). Odrobiną wody (2-3 łyżki) „wymyć smak” po smażeniu. Aromatyczny płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika (180 st. C). Mniej więcej co 20 minut podlewać sosem spod pieczenia.
• Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Podobnie pokroić obraną cebulę. Jabłka z cebulą wrzucić do podpieczonego mięsa i z powrotem włożyć do piekarnika - tym razem na 30 minut (1 kg mięsa piecze się ok. 1 godziny).
• Po upieczeniu wyjąć jabłka i cebule, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować. W razie potrzeby posłodzić.
• Mięso włożyć do wyłączonego, ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut. Po takim „odpoczynku” schab wyjąć na deskę, pokroić w centymetrowe plastry i podać z jabłkowym sosem.
• Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem (zamiast majeranku można dać tymianek) i dokładnie natrzeć mięso. Schować do lodówki na 0,5 godziny.
• Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to, by "zamknąć" mięso). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki (lub brytfanki). Odrobiną wody (2-3 łyżki) „wymyć smak” po smażeniu. Aromatyczny płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika (180 st. C). Mniej więcej co 20 minut podlewać sosem spod pieczenia.
• Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Podobnie pokroić obraną cebulę. Jabłka z cebulą wrzucić do podpieczonego mięsa i z powrotem włożyć do piekarnika - tym razem na 30 minut (1 kg mięsa piecze się ok. 1 godziny).
• Po upieczeniu wyjąć jabłka i cebule, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować. W razie potrzeby posłodzić.
• Mięso włożyć do wyłączonego, ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut. Po takim „odpoczynku” schab wyjąć na deskę, pokroić w centymetrowe plastry i podać z jabłkowym sosem.
Ciasto jajko sadzone na brodowskim mchu:
Ciasto:
200 g świeżego szpinaku
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
2 szklanki maki pszennej
3 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju lub 200 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g świeżego szpinaku
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
2 szklanki maki pszennej
3 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju lub 200 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
1 galaretka cytrynowa
200 ml wrzątku
1/2 szklanki cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki 30 %
Do ozdoby:
2 galaretki krystaliczne
750 ml wrzątku
2 puszki moreli lub brzoskwiń w syropie
1 kg tłustego twarogu
1 galaretka cytrynowa
200 ml wrzątku
1/2 szklanki cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki 30 %
Do ozdoby:
2 galaretki krystaliczne
750 ml wrzątku
2 puszki moreli lub brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
• Blendujemy szpinak na papkę, a następnie dodajemy obie mąki i ponownie miksujemy. W dużej misce ucieramy jajka z solą i cukrem. Dodajemy olej i dobrze mieszamy mąkę ze szpinakiem mikserem, mieszając na małych obrotach, aż składniki się połączą,
• Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem o wymiarach 24 cm x 35 cm.
• Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
• Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce. Następnie wyrównaj jego powierzchnię, odcinając wypukłe miejsca nożem.
• W tym czasie przygotuj masę serową: rozpuść galaretkę cytrynową we wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
• W misce wymieszaj zmielony ser ze śmietaną i cukrem pudrem, a następnie dodaj przestudzoną galaretkę.
• Gotową masę wylej na przestudzone ciasto i wyrównaj ją na gładko. Rozpuść galaretki krystaliczne we wrzątku i odstaw do przestudzenia i lekkiego stężenia.
• Na masie serowej ułóż polówki odcedzonych moreli lub brzoskwiń. Zalej ciasto tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
• Podawaj ciasto pokrojone w kostkę, tak aby na środku każdego kawałka znajdowała się jedna morela lub brzoskwinia.
• Blendujemy szpinak na papkę, a następnie dodajemy obie mąki i ponownie miksujemy. W dużej misce ucieramy jajka z solą i cukrem. Dodajemy olej i dobrze mieszamy mąkę ze szpinakiem mikserem, mieszając na małych obrotach, aż składniki się połączą,
• Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem o wymiarach 24 cm x 35 cm.
• Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
• Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce. Następnie wyrównaj jego powierzchnię, odcinając wypukłe miejsca nożem.
• W tym czasie przygotuj masę serową: rozpuść galaretkę cytrynową we wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
• W misce wymieszaj zmielony ser ze śmietaną i cukrem pudrem, a następnie dodaj przestudzoną galaretkę.
• Gotową masę wylej na przestudzone ciasto i wyrównaj ją na gładko. Rozpuść galaretki krystaliczne we wrzątku i odstaw do przestudzenia i lekkiego stężenia.
• Na masie serowej ułóż polówki odcedzonych moreli lub brzoskwiń. Zalej ciasto tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
• Podawaj ciasto pokrojone w kostkę, tak aby na środku każdego kawałka znajdowała się jedna morela lub brzoskwinia.
Pasztet z jajek:
Składniki:
12 jajek
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sól i pieprz
12 jajek
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sól i pieprz
Przygotowanie:
• Ugotować 10 jajek na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
• Oddzielić żółtka od białek dwóch jajek. Ubijać białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
• Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju.
• Do startych jajek dodać surowe żółtka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, szczypiorek, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, wymieszać.
• Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
• Wyłożyć "keksówkę" papierem, przełożyć masę jajeczną
• Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
• Wyjąć z piekarnika i ostudzić w blaszce.
• Ugotować 10 jajek na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
• Oddzielić żółtka od białek dwóch jajek. Ubijać białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
• Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju.
• Do startych jajek dodać surowe żółtka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, szczypiorek, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, wymieszać.
• Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
• Wyłożyć "keksówkę" papierem, przełożyć masę jajeczną
• Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
• Wyjąć z piekarnika i ostudzić w blaszce.
Praktyczne babeczki do koszyczka
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
2 jajka
3/4 szklanki oleju lub roztopionego ciepłego masła
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
2 jajka
3/4 szklanki oleju lub roztopionego ciepłego masła
Dodatkowo:
cukier puder do posypania i kolorowe posypki
cukier puder do posypania i kolorowe posypki
Przygotowanie:
W misce ubijamy jajka z cukrami.
Stopniowo dodawać tłuszcz i mleko, miksuje na wolnych obrotach.
Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, miksuje aż do połączenia.
Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstą.
Przełożyć ciasto do foremek silikonowych, zalewając je do 2/3 ich wysokości.
Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Po upieczeniu najlepiej od razu wyjąć z foremek.
Po ostudzeniu babeczki posypać cukrem pudrem i kolorowymi posypkami.
(Możemy dodać do ciasta kardamon, który jest używany dla dodania wyjątkowego smaku i aromatu.)
W misce ubijamy jajka z cukrami.
Stopniowo dodawać tłuszcz i mleko, miksuje na wolnych obrotach.
Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, miksuje aż do połączenia.
Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstą.
Przełożyć ciasto do foremek silikonowych, zalewając je do 2/3 ich wysokości.
Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Po upieczeniu najlepiej od razu wyjąć z foremek.
Po ostudzeniu babeczki posypać cukrem pudrem i kolorowymi posypkami.
(Możemy dodać do ciasta kardamon, który jest używany dla dodania wyjątkowego smaku i aromatu.)
oprac. Gosia Grabowska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez